Intrunirea de astazi a Comisiei de Cod electoral ar putea fi decisiva in privinta modului de alegere a Parlamentului in 2008.

Cine cedeaza? Aceasta este intrebarea la care se asteapta astazi un raspuns de la lucrarile Comisiei de Cod electoral. PNL si PD au anuntat ieri ca nu renunta la proiectul Pro Democratia, asa cum se stabilise initial in urma unui protocol tripartit la care a aderat si PSD. Social democratii propun pentru Camera un sistem mixt, uninominal plus lista, si uninominal 100% pentru Senat.

Conform declaratiilor de ieri ale liderului PNL Ludovic Orban, liberalii sint surprinsi de schimbarea de atitudine a PSD. Vicepresedintele liberal, Crin Antonescu, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca situatia proiectului votului uninominal „se complica in acest moment", deoarece „PSD a schimbat piciorul".

Surprinzator, si in interiorul PSD par sa se fi format doua tabere. Ieri, purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca, daca partidul nu va intruni sprijin pentru propriul proiect privind votul uninominal, reprezentantii sai din Comisia electorala ar putea accepta si varianta Pro Democratia. Pozitia lui Diaconescu o contrazice insa pe cea a lui Mircea Geoana, care ameninta vineri cu convocarea unui referendum, desi legislatia in vigoare da acest drept doar sefului statului.

Diaconescu este contrazis, la rindul sau, de deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a declarat ieri pentru Cotidianul ca „doar daca se renunta la lista nationala de rezerva, lista hahalerelor evocata de Traian Basescu, si la redistribuirea mandatelor la nivel national prin metoda D’Hont, din proiectul Pro Democratia, numai in aceasta situatie vom accepta sa mergem pe acest proiect la Camera".

Solicitarea lui Nicolicea privind eliminarea listei nationale de rezerva este considerata ca fiind imposibila de presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu. „Tehnic, nu se poate elimina. Motivul este simplu. Un partid poate obtine o cota mai mare de 50%, care ii da dreptul la mai multe mandate decit numarul de candidati. De unde luam acesti candidati? De pe aceasta lista, care este doar una de rezerva si la care, in 60 de ani, in Germania nu s-a ajuns niciodata, pentru ca nu a fost cazul. Si in Romania, doar in 1990, un partid, FSN, a avut peste 50%. Este greu de crezut ca in Romania anului 2008 un partid va avea peste 50%. Explicatiile date de dl Nicolicea nu sint corecte. Domnia sa nu stie ce vorbeste. Nu este nici o lista ascunsa, ci, repet, e o lista de rezerva care, in caz exceptional, se aplica doar unui singur partid si doar pentru citiva candidati", a conchis Pirvulescu.

Boc nu cunoaste legislatia Emil Boc propune ca, in sedinta de astazi a Comisiei de Cod electoral, sa se voteze renuntarea la adoptarea principiilor de baza ale legii prin majoritatea absoluta. Liderul PD uita ca procedurile din Comisie pot fi decise doar de plenul comun al celor doua Camere si ca, in 2003, el, impreuna cu Valeriu Stoica, a propus acest sistem de lucru in comisiile speciale, pentru a anihila superioritatea numerica a PSD.