Din acest sezon, romanii din Spania vor putea urmari meciuri din Liga I. In plus, fotbalul romanesc are sanse mari sa ajunga si pe Eurosport.

Dupa face-liftingul reusit din ultimii ani, fotbalul romanesc are sansa de a intra cu adevarat in Europa. Nu doar prin prisma rezultatelor, ci gratie unor contracte care sa asigure vizionarea meciurilor si rezumatelor din Liga I pe doua dintre cele mai importante canale de sport ale continentului, dar si pe un post din Spania. Horatiu Nicolau, patronul Telesport, detinatorul drepturilor de imagine pentru meciurile din Liga I, a declarat ieri ca se afla in negocieri avansate „cu o firma si un post de televiziune din Spania, pentru a vinde inregistrarile celor mai importante meciuri din Liga I". Nicolau a precizat ca sumele incasate de firma sa in urma tranzactiei, daca aceasta se va realiza, nu vor fi substantiale. „E vorba de citeva mii de euro. Importanta este deschiderea pe care echipe mai mici o pot avea in urma unei asemenea initiative". De asemenea, Eurosport si Premiere (Germania) sint interesate de includerea rezumatelor din Liga I in programele lor. „De ce sa se vada la Eurosport fotbal din Rusia, iar din Romania nu? Asa devin si jucatorii nostri mai cunoscuti", a spus Nicolau, care a marturisit ca ar da si gratis celor doua posturi imagini cu meciuri din Liga I.

Patrunderea fotbalului romanesc pe piata media spaniola ar fi o adevarata lovitura de imagine pentru Liga I. Conform lui Nicolau, in „mica Romanie" din Peninsula Iberica ar urma sa fie difuzate inregistrarile celor mai tari meciuri ale campionatului. In Spania, conform datelor oficiale, muncesc circa 400.000 de romani, dar de fapt cifra este mult mai mare, autoritatile de la Madrid avind pe cap aproximativ doua milioane de imigranti cu pasaport romanesc. Ei sint innebuniti dupa fotbal, meciurile Stelei din cupele europene care s-au disputat in Spania fiind urmarite la fata locului de zeci de mii de romani. Mai mult, exista echipe cu nume romanesti in campionatele regionale, deci sint premise ca milioanele de romani din Spania sa fie un public-tinta excelent pentru televiziunile locale care ar cumpara meciuri din Liga I. La rindul lor, Eurosport si Premiere sint posturi extrem de importante care ar face un serviciu imens campionatului intern.

Horatiu Nicolau a confirmat ieri ca TVR va semna, cel mai probabil miercuri, contractul cu Telesport pentru achizitionarea optiunii a sasea din pachetul de drepturi tv pentru Liga I. Din primele doua etape, cele pentru care s-au facut deja programarile, cele mai interesante meciuri pe care le-ar putea transmite TVR sint Universitatea Cluj - Pandurii si Ceahlaul - Gloria. Suma pe care televiziunea nationala o va plati pentru optiunea a sasea este de aproximativ 500.000 de euro. Negocierile dintre Telesport si TVR au fost ingreunate de faptul ca postul public ar fi dorit sa aiba dreptul de a retransmite meciurile si pe TVR International, intentie care ameninta negocierile lui Nicolau cu partenerii sai spanioli.

Decodoare pentru imigrantii din Spania Jumatate din cresterea economica a Spaniei in ultimii cinci ani s-a datorat strainilor, sustine un raport al guvernului de la Madrid, astfel ca si media din Spania s-au adaptat la valul de imigranti. Conform unei analize facute de France Presse, au aparut circa 50 de publicatii dedicate strainilor care muncesc in Spania, peste 4,5 milioane conform datelor oficiale, dintre care 11% sint romani, a treia comunitate dupa sud-americani si nord-africani. In ceea ce-i priveste pe conationalii nostri, acestia formeaza comunitati compacte si ramin fideli media autohtone. Acestia isi fac abonament in tara si primesc un decodor special, anunturile pe forumurile vizitate de imigranti fiind pline de oferte de genul „instalez antena pentru posturi romanesti pentru Spania, Italia si Portugalia".