Dizenterie, salmoneloze, botulism, toxiinfectii alimentare, traheobronsite, boli eruptive specifice sezonului rece care apar vara. Acestea sunt principalele afectiuni care ne pandesc in perioadele caniculare.     Profesorul doctor Adrian
Dizenterie, salmoneloze, botulism, toxiinfectii alimentare, traheobronsite, boli eruptive specifice sezonului rece care apar vara. Acestea sunt principalele afectiuni care ne pandesc in perioadele caniculare.     Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", atrage atentia asupra importantei igienei personale, in special a spalatului pe maini, in perioadele caniculare. Pe calea fecal-oral, in corp sunt introduse microorganisme care provoaca diverse boli. In perioadele cu temperaturi excesive, cele mai frecvente sunt salmonelozele si dizenteria. Salmonelozele se manifesta prin febra 38-39 de grade Celsius, dureri de burta, varsaturi, scaune apoase. Daca fecalele sunt apoase si de culoare verzuie, inseamna ca suntem infectati cu salmonela, iar scaunul cu sange este semnul dizenteriei. Copiii, batranii, bolnavii cronici, femeile gravide sunt categoriile de persoane cele mai expuse acestor boli, care neglijate pot fi fatale.   La ora actuala, la Institutul "Matei Bals" sunt internati adolescenti nevaccinati cu rubeola, oreion si rujeola. "Se observa ca adenovirusurile dau boli eruptive care mimeaza rujeola, rubeola, scarlatina, spune prof. dr Streinu Cercel. Aceste boli eruptive si-au pierdut sezonalitatea, motiv suplimentar de a ne vaccina. Sunt boli care, in mod traditional, se manifestau in sezonul rece, dar in ultimii ani ele apar din ce in ce mai frecvent in sezonul cald", semnaleaza prof. Streinu Cercel.     VACCINARE. Prin programul national de vaccinari se realizeaza imunizarea contra oreionului si rujeolei, iar rubeola trebuie acoperita prin contributie proprie. "Daca faci rubeola in perioada de sarcina, exista un risc imens de malformatii", precizeaza prof. dr Streinu Cercel. In acest sezon suntem extrem de expusi pericolului toxiinfectiilor alimentare. De regula, acestea se manifesta in termen scurt, chiar la trei ore de la patrunderea microorganismului in corp. Extrem de virulente sunt toxiinfectiile alimentare provocate de fructele de mare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.