Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 6,13 miliarde de euro (ca diferenta intre importuri si exporturi FOB), mai mare cu 75,9% fata de perioada ianuarie-mai 2006, se arata in com
Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 6,13 miliarde de euro (ca diferenta intre importuri si exporturi FOB), mai mare cu 75,9% fata de perioada ianuarie-mai 2006, se arata in comunicatul BNR. Dinamica transferurilor curente (n.r. - in special banii trimisi de "capsunari") a fost mult inferioara fata de celelalte componente ale contului curent, in primele cinci luni inregistrandu-se un plus de aproape 1,8 miliarde de euro, in urcare cu 10%. Evolutia transferurilor a fost influentata in mod negativ de iesirile de valuta, a caror valoare a ajuns la 947 milioane de euro (n.r. - in special dividendele obtinute de companiile straine, precum Petrom, Renault, OTE in Romania), de trei ori mai mare decat in ianuarie-mai 2006.
Deficitul contului curent in perioada ianuarie-mai 2007 a fost acoperit in proportie de 36% prin investitii straine directe. Acestea s-au plasat, in primele cinci luni, la 2,13 miliarde de euro, in scadere cu 26,5% comparativ cu perioada similara din 2006. Participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 61,8%, iar creditele intra-grup 38,2%. Anul trecut, nivelul investitiilor straine directe a fost influentat pozitiv de privatizarea Bancii Comerciale Romane, cea mai mare institutie de credit din Romania. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate in luna mai, stocul investitiilor straine directe a ajuns la finele anului trecut la 30,89 miliarde de euro. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.