Liberalii au indicat greu de unde vor lua bani pentru pensii.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri, dupa sedinta Biroului Politic al PNL, ca partidul „il someaza" pe presedintele Traian Basescu sa promulge legea.

„Il avertizam sa semneze", a declarat Orban, precizind ca, in caz contrar, parlamentarii PNL vor sustine convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru rediscutarea legii pensiilor. Precizam ca in aceasta eventualitate legea ar putea fi retrimisa Administratiei Prezidentiale fara sa fie modificata, iar seful statului ar fi obligat sa o promulge. Orban a adaugat ieri ca nota de fundamentare a finantarii majorarii pensiilor, solicitata Guvernului de presedintele Traian Basescu, este finalizata, dar „nu stie in ce masura i-a parvenit chiriasului de la Cotroceni". Ieri, conform MEDIAFAX, ministrul Finantelor si cel al Muncii, Varujan Vosganian si Paul Pacuraru, aveau programata o intilnire in cursul careia urma sa fie definitivata scrisoarea ce urma sa fie trimisa sefului statului referitoare la sursele de finantare a pensiilor.

Pina la ora amiezii, nota de fundamentare a Guvernului nu ajunsese la Cotroceni. Purtatorul de cuvint al Presedintiei, Valeriu Turcan, declara, de altfel, ieri ca „presedintele invita Guvernul sa accelereze elaborarea documentatiei din care sa rezulte capacitatea de finantare integrala, pe termen lung, a maririi pensiilor". Turcan era convins ca, daca elaborarea documentatiei dureaza atit de mult, „este evident ca, pina la interventia presedintelui, aceasta fundamentare nu a existat nici o secunda".

Pe 6 iulie, cind legea modificata a pensiilor, proiect al PSD, adoptat de Camera Deputatilor, a ajuns la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a cerut in numele pensionarilor, al caror „avocat onest" s-a declarat, sa i se demonstreze ca exista surse de finantare pentru pensiile majorate. Conform acestei legi, punctul de pensie va fi majorat cu 37,5 la suta de la 1 ianuarie 2008. In termen de 20 de zile de la primirea legii, presedintele este obligat sa se pronunte in privinta ei.