Japonezii vor sa adopte sistemul juriilor americane, insa acesta se loveste de respectul populatiei fata de autoritati si de teama de a le contrazice.

Peste 500 de procese de proba, dupa modelul juriilor americane, au fost organizate pina acum in Japonia, tocmai pentru a depasi obstacolele culturale fata de modelul justitiei de peste Ocean. In ciuda acestor eforturi, peste 80% dintre japonezi refuza sa fie folositi drept jurati in procesele reale. Mai mult, vocabularul japonez nu contine nici macar un cuvint echivalent „juriului" nord-american.

Sistemul proceselor cu jurati va fi adoptat incepind din mai 2009 si va fi cea mai importanta schimbare in domeniul justitiei incepind de la ocupatia americana de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

„Juratii vor fi simple ornamente", a declarat, pentru „The New York Times", avocatul Shunkichi Takayama. Sutele de procese de proba de pina acum au demonstrat ca juratii refuza sa se exprime liber si nu fac altceva decit sa intareasca deciziile judecatorilor, desi noul sistem ofera mare putere juratilor.

Verdictul de nevinovatie poate fi dat de majoritatea juratilor, fara ca macar unul dintre judecatori sa fie de acord. „In Japonia a tacea este o virtute", a intarit Fusako Kimura, care a incercat chiar sa puna in scena citeva procese cu jurati.