Cele cinci asistente bulgare si un doctor palestinian, care au primit sentinta de condamnare la moarte in 2004, fiind arestati din 1999, au sustinut in permanenta ca sunt nevinovati si ca au fost torturati pentru a face declaratii incriminatorii. Cu
Cele cinci asistente bulgare si un doctor palestinian, care au primit sentinta de condamnare la moarte in 2004, fiind arestati din 1999, au sustinut in permanenta ca sunt nevinovati si ca au fost torturati pentru a face declaratii incriminatorii. Cu toate acestea, saptamana trecuta, Curtea Suprema de Justitie a Libiei a confirmat sentinta din 2004, lasand decizia finala in sarcina Consiliului Superior de Justitie. In ultimele luni, ca urmare a discutiilor si negocierilor interminabile purtate intre oficiali de la Tripoli cu responsabili europeni si bulgari, a fost vehiculata tot mai insistent informatia conform careia s-ar fi ajuns la un acord conform caruia cei sase vor fi pusi in libertate, iar in schimb familiile copiilor infectati vor primi despagubiri in valoare de 400 de milioane de dolari. Corespondentul BBC la Tripoli nota, de altfel, ca orice intelegere materiala la care s-ar fi ajuns va cantari greu pentru magistratii care urmau sa ia ieri decizia finala. Site-ul bulgar Novinite.com sustine insa ca familiile copiilor infectati cu HIV ar fi fost fortate sa isi retraga cererile prin care solicitau pronuntarea pedepsei capitale pentru ca victimele sa poata obtine vize pentru tratament in spatiul UE. "O parte dintre familii insista in continuare ca acuzatii sa fie executati", a declarat presedintele asociatiei care reprezinta familiile copiilor, confirmand faptul ca s-a ajuns la un acord financiar. Familiile au cerut despagubiri de zece milioane de euro pentru fiecare copil infectat, daune care le permit, potrivit legii islamice, sa isi retraga plangerile. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.