Planul Comisiei Europene privind revitalizarea industriei vinului a fost respins de statele membre. Deznodamantul dezbaterii care i-a reunit la Bruxelles pe ministrii Agriculturii din cele 27 de state membre nu este insa o surpriza. Majoritatea produ
Planul Comisiei Europene privind revitalizarea industriei vinului a fost respins de statele membre. Deznodamantul dezbaterii care i-a reunit la Bruxelles pe ministrii Agriculturii din cele 27 de state membre nu este insa o surpriza. Majoritatea producatorilor europeni isi manifestase nemultumirea fata de initiativa Comisiei.     Industria europeana a vinului pierde teren incet, dar sigur, in fata concurentei din Chile, Argentina, SUA sau Australia. Pentru a reforma acest sector cu care multe dintre statele membre ale Uniunii Europene se mandresc, Comisia Europeana a intocmit un plan, care s-a lovit insa de opozitia ministrilor Agriculturii.     OBIECTII. "Multe dintre propunerile facute sunt foarte greu de acceptat de unele state, inclusiv de Portugalia. De exemplu, liberalizarea totala a sectorului, care ar ridica probleme serioase in anumite regiuni", a declarat ministrul portughez al Agriculturii, Jaime Silva. Pozitia sa este sustinuta de Franta si de Germania.     ZAHARUL. De altfel, aproape fiecare stat a avut ceva de obiectat cu privire la planul Comisiei. Austria, Cehia, Slovacia si Luxemburg critica planul Comisiei de a inter-zice utilizarea zaharului pentru "imbogatirea" vinului, pe considerentul ca vinurile produse in nordul Europei provin din struguri mai putin rasfatati de razele soarelui. "Zaharul este acceptat la intelegerile cu SUA si ne va fi greu sa le explicam producatorilor nostri ca nu este acceptat in Europa", a spus si ministrul de resort din Germania. In pachetul sau de reforme, Bruxellesul sugera inclusiv reducerea numarului de producatori de vin si al suprafetelor cultivate cu vita-de-vie (cu aproape 200.000 de hectare). De asemenea, o solutie pentru redresarea industriei vinului ar fi renuntarea la ajutoarele de stat pentru producatorii care inregistreaza surplusuri.       Amenintare Publicatia EUObserver relateaza ca doar Spania si Italia si-ar fi manifestat sustinerea fata de reforma propusa de Comisia Europeana. Potrivit AFP, Romania s-a aflat pe lista statelor care s-au abtinut la momentul votului. "Stiu ca exista opinii diferite in statele membre, dar daca vom continua sa stam cu bratele incrucisate, atunci vom distruge iremediabil productia europeana de vin", a spus comisarul european pentru Agricultura, daneza Mariann Fischer Boel. Consumul de vin este in scadere in UE, iar importurile inregistreaza o crestere mult mai rapida decat exporturile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.