Mai mult de 70% dintre agricultori nu vor primi subventia de la Uniunea Europeana, pentru ca detin suprafete mai mici de un hectar. Banii vor ajunge numai la 1,5 milioane de fermieri, care respecta regulile UE.


Trei milioane de propr
Mai mult de 70% dintre agricultori nu vor primi subventia de la Uniunea Europeana, pentru ca detin suprafete mai mici de un hectar. Banii vor ajunge numai la 1,5 milioane de fermieri, care respecta regulile UE.


Trei milioane de proprietati agricole nu vor putea beneficia de subventiile venite de la Uniunea Europeana, pentru ca sunt mai mici de un hectar. In aceste conditii, subventiile UE din anul 2007, in valoare totala de 440 milioane euro, vor fi impartite numai intre cei 1,5 milioane de agricultori care au in proprietate sau arenda peste un hectar de teren. Numai acestia vor beneficia de fonduri UE, care le vor fi acordate in perioada 1 decembrie 2007-30 iunie 2008, in contul bancar al fiecarei ferme."Conform Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, majoritatea agricultorilor romani nu pot primi subventia UE fie pentru ca terenurile aflate in proprietatea fermierilor sunt prea mici, fie pentru ca acestia nu beneficiaza de informatiile si mijloacele necesare accesarii fondurilor", a declarat Robert Arsene, directorul general al Agricover, companie care are activitati de productie si servicii agricole pe piata romaneasca.


SOLUTIE. Constituirea in asociatii agricole poate reprezenta o solutie atat pentru absorbtia mai rapida a fondurilor europene, cat si pentru modernizarea fermelor romanesti, astfel incat acestea sa atinga un nivel european de dezvoltare. Tendinta tarilor membre UE este de a reduce numarul de ferme de dimensiuni mici si de a creste productivitatea exploatatiilor agricole, in care un numar mai mic de fermieri cultiva suprafete mai mari, precizeaza specialistii de la Agricover. Pe langa plata pe suprafata, din 2007 o ferma mare poate primi pana la 300.000 euro pe an, in vreme ce pentru o ferma mica se acorda maximum 1.000 de euro anual. Fermierii romani au depus 1,24 milioane de cereri de obtinere a subventiei UE, pentru o suprafata de peste 9,6 milioane de hectare, cu 12% mai mare decat cea negociata cu UE, de 8,6 milioane de hectare, pana la termenul limita, 25 iunie.

 Irigatii nesubventionate
Agricultorii pot cere direct irigarea terenurilor, nu prin organizatii, insa in aceasta situatie nu vor fi  subventionati. Administratia Imbunatatiri Funciare (AIF)propune ca instalatiile de irigat pentru suprafete cuprinse intre 700 - 750.000 hectare sa fie puse in functiune. In acest fel, agricultorii pot sa le utilizeze cerand direct udarea terenurilor, nu prin asociatii, fara sa fie insa subventionati. Tarifele pentru 2007 sunt cuprinse intre 10 lei si 1.100 lei pentru livrarea a 1.000 de metri cubi de apa, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul ANIF. Sumele variaza in functie de factori precum inaltimea de pompare a apei si distanta fata de statia de baza. In acest fel, costul pentru udarea unor suprafetele mici vor fi mult mai scumpe decat cele pentru terenurile mari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.