Zeci de cladiri daramate, o centrala nucleara oprita in urma unui incendiu. Cinci morti si peste 650 de raniti. Operatiunile de salvare continuau ieri, pentru ca sub daramaturi se afla sute de oameni, transmit agentiile internationale de presa.
Zeci de cladiri daramate, o centrala nucleara oprita in urma unui incendiu. Cinci morti si peste 650 de raniti. Operatiunile de salvare continuau ieri, pentru ca sub daramaturi se afla sute de oameni, transmit agentiile internationale de presa.
Un prim cutremur de pamant de circa 6,8 grade pe scara Richter a avut loc luni dimineata in Marea Japoniei, nu departe de coasta nord-vestica a insulei Honshu. Seismul, cu tot cu replicile care au urmat, a avut o durata de o jumatate de ora si a fost urmat de valuri seismice. Aproape de pranz, aceeasi zona a fost lovita de un nou cutremur de 5,6 grade pe scara Richter. Potrivit datelor Centrului interuniversitar pentru seisme din SUA, prima miscare telurica s-a produs la 10:13 ora locala. Epicentrul cutremurului de pamant a fost localizat la o adancime de 50 km in largul Marii Japoniei. Seismul a fost intr-atat de puternic incat s-a simtit si la Tokio, situat la 250 km de prefectura Niigata langa care a survenit cutremurul. In capitala Japoniei, cladirile zgarie-nori s-au clatinat, relateaza CNN. Cel mai afectat de seism este orasul Kashiwazaki din prefectura Niigata, situata in apropierea epicentrului seismului. Zeci de imobile, intre care si un templu budist, au fost daramate integral sau partial. Sute de persoane au ramas prinse sub daramaturi. Numarul exact al persoanelor care au avut de suferit in urma cutremurului nu se cunoaste. Conform actualelor estimari, cinci persoane au pierit, intre care doua femei de 89 de ani, si alte 600 au fost ranite. Totusi, bilantul victimelor ar putea creste, avand in vedere ca multi oameni se afla inca sub ruine. A avut de suferit si infrastructura din Kashiwazaki. In primul rand, conducta care alimenta orasul cu gaze.
Perturbari in alimentarea cu energie electrica s-au produs si in alte prefecturi din zona calamitata. Astfel, dupa cum constata Reuters, in zona lovita de seism nu exista nici curent, nici apa, nici gaze. Si transportul feroviar din insula Honshu a fost perturbat. Din cauza absentei curentului electric, a fost suspendata circulatia trenurilor de mare viteza in nordul si nord-vestul Japoniei, relateaza postul de televiziune nipon NHK. Circulatia a fost suspendata pe mai multe magistrale auto importante din zona. Aeroportul international din Niigata a fost inchis pentru mai multe ore, pentru verificarea pistelor de aterizare-decolare, cutremurul producand in zona grave alunecari de pamant. Tabloul distrugerilor generate de seism a fost completat la putin timp de valurile seismice care s-au abatut asupra prefecturii Niigata. Conform datelor Agentiei nipone de meteorologie, inaltimea valurilor seismice nu a depasit 50 de centimetri. Dar, chiar daca nu sunt foarte puternice, astfel de tsunami sunt capabile sa provoace distrugeri importante din cauza volumului total de apa pus in miscare de procesele tectonice, avertizeaza specialistii. De aceea, localnicilor din zonele de coasta li s-a recomandat sa-si paraseasca locuintele si sa-si gaseasca adapost mai sigur. Potrivit posturilor de televiziune nipone, in urma valurilor seismice au avut de suferit 160 de persoane, in principal locuitori din Niigata si Nagano. Abia se potolise panica de dupa seism si tsunami, ca un nou cutremur a speriat din nou autoritatile si populatia locala. La 15:37 ora locala, un cutremur cu o magnitudine mai mica, de 5,6 grade pe scara Richter, a zdruncinat din nou coasta vestica a insulei Honshu. Nu exista deocamdata informatii referitoare la victimele si pagubele provocate de cel de-al doilea cutremur in Japonia. Noile cutremure au readus in memoria locuitorilor regiunii amintiri despre seismul ce a devastat zona in 2004, cand un cutremur de pamant de aproximativ aceeasi intensitate a provocat moartea a 67 de persoane si ranirea altor 3.000. Situata la jonctiunea a patru placi tectonice, Japonia este afectata anual de circa 20 la suta dintre cele mai violente cutremure inregistrate in lume. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin