Judecatorii constitutionali au admis reclamatia Executivului impotriva unei legi care nu indica sursele de finantare pentru majorarea alocatiilor institutorilor. Acelasi argument este invocat de Basescu la legea pensiilor.

Premiera ieri la Curtea Constitutionala: la solicitarea Guvernului a fost declarata neconstitutionala o lege votata de Parlament, pentru ca nu avea indicate sursele de finantare. Judecatorii Curtii Constitutionale au adus ca argumente, la respingerea legii de majorare a alocatiilor pentru institutori, exact aceleasi motive pe care le-a invocat presedintele Traian Basescu atunci cind a aminat promulgarea legii de majorare a pensiilor. Este vorba despre absenta indicarii in lege, conform cerintelor exprese ale Constitutiei, a surselor de finantare pentru majorarea oricarui fel de alocatie bugetara.

Nu doar verdictul Curtii Constitutionale este o premiera, ci si faptul ca sesizarea acestei instante, pentru o astfel de cauza, a fost facuta de Guvern. Cererea Guvernului pentru declararea neconstitutionalitatii modificarilor la Legea nr. 128 din 1997 privind Statutul personalului didactic este iscalita chiar de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu. Primul paragraf al sesizarii premierului Tariceanu cuprinde exact paragraful din Constitutie - invocat si de presedintele Basescu la aminarea promulgarii Legii pensiilor - „Constitutia Romaniei prevede la alineatul 5 al articolului 138 ca «Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare»". Imediat, premierul invoca drept motiv pentru declararea legii ca neconstitutionala faptul ca „legea a fost adoptata cu incalcarea cu incalcarea acestei prevederi constitutionale, intrucit initiatorii nu au precizat sursele de finantare a masurilor stabilite prin aceasta".

Seful Executivului reclama Parlamentul la Curtea Constitutionala si pentru ca, printre altele, la adoptarea legii de majorare a alocatiilor pentru institutori nu a tinut cont de proiectia de deficit bugetar, de inflatie, dar mai ales de faptul ca Executivul a indreptat fondurile bugetare catre investitii si „nicidecum spre consum". Spre deosebire de miliardele din legea pensiilor, efortul financiar pentru institutori nu era mai mare de 337 de miloane de lei.

Dupa acest verdict, disputa dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria pe marginea legii de majorare a pensiilor este posibil sa se mute la Curtea Constitutionala. De sapte ani, Guvernul nu a mai avut sesizari pe adresa Curtii Constitutionale. Judecatorii Curtii Constitutionale, care s-au reunit ieri in prima lor sedinta in noua componenta, isi vor detalia motivele de respingere a legii zilele urmatoare.

Evolutia scandalului 28 iunie: legea pensiilor este adoptata in unanimitate de Camera Deputatilor. Toate lumea se felicita si isi asuma „un vot istoric";

4 iulie: pentru prima oara, tema este abordata si de presedintele Traian Basescu, acesta afirmind ca ar dori sa cunoasca sursele de finantare si isi exprima temerea ca nu cumva sa nu fie vorba de o lege-cacealma;

6 iulie: presedintele revine si declara ca nu va promulga legea daca nu vor fi facute publice sursele de finantare;

9 iulie: PSD si PC ii solicita oficial presedintelui Romaniei sa promulge legea, iar PD preia discursul lui Traian Basescu si solicita prezentarea surselor de finantare.