La 18 ani a vrut sa devina cercetator in fizica. La 20, visul s-a schimbat: broker. La 32 de ani este partener executiv la firma de consultanta Roland Berger.Codrut Pascu este convins ca urmatoriizece ani vor fi cei mai buni Codrut Pascu si-a dospit planul de cariera in fata televizorului: cercetator in fizica sau astrolog. Motivul: emisiunile cunoscutului astronom si astrobiolog american, Carl Sagan, care il fascinau. Un prieten a pus eticheta „utopic" si Codrut Pascu s-a indreptat catre ASE, Facultatea de Administrare a afacerilor. Intre 20 si 25 de ani a actionat, sa aiba mai tirziu la ce sa reflecteze. „Cind am trecut din anul intii in anul doi de facultate, am fost si mi-am vizitat niste prieteni in Israel. Am stat o luna si am vazut cit de repede incepe viata pentru cei de acolo. Sint pe picior de razboi tot timpul si n-au timp sa astepte pina la 27 de ani, sa isi ia toate doctoratele ca sa faca ceva", isi aminteste Codrut Pascu. In liceu facuse mate-fizica, o parte in Vaslui si o parte in Iasi, dar spune ca prea putin din ceea ce a invatat in liceu chiar ii este util astazi. „Chimie nu fac deloc, istorie – prea putin, geografie – prea putin, biologie – prea putin, mate - asta se mai leaga. Liceul a fost bun in sensul in care am avut o baza". Cind a terminat scoala, s-a angajat la Roland Berger Romania. Spune ca nu s-a simtit niciodata foarte stresat din cauza de concurenta directa. Asta deoarece consultanta in afaceri nu este un mediu foarte competitiv intern. „E un mediu in care se lucreaza in echipa si rolul nu este sa fii mai bun decit colegul, ci sa il ajuti". Dupa primul an la Roland Berger Romania a devenit constient ca ii place ceea ce face. „Mi-am dat seama ca, de acum incolo, e decizia mea cit de mult si cit de repede vreau sa ma dezvolt", povesteste relaxat Pascu.

Si a crescut. Din 2000 pina in 2001, la Fontainebleau, Franta, la cea mai puternica scoala de afaceri europeana. A urmat Londra, la sediul Roland Berger. Iar acum Romania. Ca sa ajunga partener de decizie in firma de consultanta, Pascu spune insa ca a sacrificat timpul alocat sportului. In plus, se intilneste mult mai rar decit si-ar dori cu prietenii.

Optimist, Pascu spune ca urmatorii 10 ani sint poate cei mai buni. Nu mai este asa de sus pe curba de invatare, ci aproape de potentialul maxim din punctul de vedere al carierei. Ca toata lumea, se gindeste si la planul de retragere, insa nu foarte in serios. „Banii sint importanti, dar nu asta este cel mai important. Ci ceea ce faci. Eu nu ma gindesc inca sa fac o pauza. Poate daca as avea zece milioane de euro, as investi suma in anumite active, sa imi aduca inapoi intre 5-10% pe an. La 10 milioane, 10% inseamna un milion pe an. Daca esti acolo, atunci poti sa te gindesti ca esti intr-o situatie in care nu ai nici un fel de constringeri serioase in a face cam orice vrei sa faci. Probabil ca mi-as lua trei-patru luni libere, as face inconjurul lumii, dar dupa aceea tot m-as apuca sa fac ceva."

Manager sau consultant * Se spune ca un consultant bun e in stare sa ia 80% din deciziile pe care le ia orice manager. Mai putin cei 20% care tin de administrativ, resurse umane si responsabilitate.

* Managerul trebuie sa reduca complexitatea businessului sau ca sa poata lua niste decizii, este lider, vizionar si ii inspira pe oamenii care lucreaza pentru el.

* Consultantul priveste concav, se uita la celelalte industrii global, ofera optiuni si recomanda cea mai buna varianta.

Despre activitatea Roland Berger in Romania, pe www.cotidianul.ro/select