Putini sunt oamenii care, macar o data in viata, sa nu-si fi sucit glezna dupa ce au calcat gresit intr-o denivelare sau pe o umflatura din pavaj. Marele necaz al accidentelor la glezna este faptul ca lumea nu da importanta acestor rupturi sau intind
Putini sunt oamenii care, macar o data in viata, sa nu-si fi sucit glezna dupa ce au calcat gresit intr-o denivelare sau pe o umflatura din pavaj. Marele necaz al accidentelor la glezna este faptul ca lumea nu da importanta acestor rupturi sau intinderi de ligamente, sau fracturi in interiorul gleznei, care se umfla. Suferinzii cred ca situatia se rezolva cu o punga de gheata pusa pe glezna. Profesorul Andrei Firica, seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina, a reusit o premiera valoroasa in Romania, prima implantare de proteza la glezna. De altfel, in timp ce tehnicile chirurgicale si modelele de proteza s-au dezvoltat in ritm rapid pentru sold, chiar si pentru genunchi, protezarea gleznei s-a facut putin in toata lumea. Glezna este ca o cutie de chibrituri, de dimensiunea aceasta mica, pe care sta toata greutatea corpului. Fortele de compresiune in aceasta situatie sunt mult mai mari decat compresiunea data de greutate, care apasa pe sold sau genunchi, articulatii ce au suprafete mult mai mari decat glezna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.