Bucurestiul este condus oficial, incepand de ieri, de un primar in opozitie, ale carui proiecte - indiferent de insemnatatea lor - nu mai beneficiaza de sprijinul alesilor locali, impartiti in cinci tabere distincte, insa niciuna suficient de puterni

Bucurestiul este condus oficial, incepand de ieri, de un primar in opozitie, ale carui proiecte - indiferent de insemnatatea lor - nu mai beneficiaza de sprijinul alesilor locali, impartiti in cinci tabere distincte, insa niciuna suficient de puternica astfel incat sa influenteze votul in Consiliu, noteaza Mediafax.
Capitala este condusa de un primar general PD, dar niciunul din partidele politice reprezentante in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) nu are posibilitatea de a obtine majoritatea pentru trecerea proiectelor.
Divergentele dintre consilieri risca sa conduca la un blocaj institutional al Primariei Capitalei, toate proiectele de hotarare initiate de executiv fiind "picate" de Consiliul General.

"Nu vrem sa mai votam proiecte care satisfac grupuri de interese"

Lucru demonstrat ieri la sedinta extraordinara a CGMB, cand doar cateva proiecte - privind modernizarea punctelor termice si rectificarea bugetara - au fost aprobate de consilierii municipali. Reprezentantii PNL si PSD au promis, de la tribuna CGMB, ca nu vor mai aproba niciun proiect initiat de Executiv. Motivul: "Domnule primar, nu mai sunteti primarul orasului, ci al unor grupuri de interese", au acuzat consilierii liberali.
Nemultumirea liberala si social-democrata a pornit de la scandalul Bordei. Pentru ca reprezentantii PD in CGMB au refuzat sa aprobe un proiect de hotarare care l-ar mandata pe Videanu sa atace in instanta decizia Curtii de Apel in cazul Bordei, PNL si PSD au promis ca nu vor mai vota niciun proiect initiat de Executiv.
"Nu vrem sa mai votam proiecte care satisfac grupuri de interese", au continuat si social-democratii, care il suspecteaza pe primarul general de "blat" cu unii investitori imobiliari. "Pai am ajuns sa platim mai mult pe exproprieri decat pe lucrari?! Asta e furaciune!", a completat consilierul municipal Victor Stan (PSD), referindu-se la proiectele pentru extinderea unor artere de circulatie, in care valoarea lucrarilor era cu mult mai mica decat sumele alocate pentru exprorieri.

Videanu: Este anormal, dar asta este!

Atmosfera de scandal - unul de joasa speta, cu atitudini si limbaj de cartier - aduce aminte de perioada 2001-2004, cand majoritatea proiectelor erau picate de majoritatea formata din PSD, afirma sursa citata.
"Cei prezenti nu inteleg ratiunea unor proiecte care nu comporta o dezbatere politica. Am mizat pe rationalitatea consilierilor, de aceea am introdus pe ordinea de zi si le-am explicat, punct cu punct, semnificatia fiecarui proiect. Desi sunt de acord cu ele, nu le-au votat, doar din ratiuni politice. Este anormal, dar asta este!... Asta este calitatea oamenilor pe care ii avem (in CGMB - n.r.)", a comentat primarul general Adriean Videanu votul negativ al consilierilor pentru preluarea unor terenuri de la Guvern - pentru a rezolva problema retrocedarilor pe Legea 10/2001 -, dar si extinderea unor artere principale in sudul si nordul Capitalei.

PD are cei mai multi consilieri: 21 din 55

Daca anul trecut consilierii Aliantei D.A. aveau asigurata majoritatea confortabila in CGMB (35 de consilieri din 55), in prezent, noua configuratie politica arata ca toate partidele reprezentate in Consiliul General sunt, practic, in opozitie. Niciuna din cele cinci formatiuni politice - PD, PNL, PSD, PC si PRM - nu este reprezentata in CGMB de un numar suficient de membri care sa asigure o majoritate simpla.
Singurul partid care are o bruma de influenta in luarea deciziilor in administratia publica bucuresteana ramane PD, care este reprezentat prin 21 de consilieri (fata de 16 mandate, cat a obtinut dupa votul din 2004). Cu toate acestea, Videanu nu se poate baza pe voturile colegilor de partid, acestia dand dovada de "indisciplina": lipsesc de la sedinte.
"Nu ma bazez pe voturile PSD si PNL in Consiliu, pentru ca majoritatea este data de PD. Insa, este perioada de vacanta, multi colegi lipsesc, motiv pentru care am incercat sa introduc pe ordinea de zi proiecte care nu comporta dezbatere politica. Insa ne-am izbit de opozitia PNL si PSD", a mai spus Videanu.
Urmatorul partid important din CGMB este PNL, care are, teoretic, 15 reprezentanti (fata de 16 mandate de consilier, cat obtinuse dupa scrutinul din 2004). Teoretic, deoarece cinci dintre consilierii de pe listele PNL sunt, mai nou, membri ai Partidului Liberal Democrat, formatiune politica care a ajuns sa fie reprezentata temporar in CGMB. Cei cinci ar urma sa fie inlocuiti din functie potrivit legii migratiei politice. De asemenea, PNL a mai pierdut saptamana trecuta un alt consilier - Ioan Oprisan - care a demisionat din partid si este consilier independent.
Urmeaza PSD, care mai are 11 consilieri municipali (din 19, cat obtinuse in urma votului din 2004).
In ultimii doi ani si inainte de aprobarea legii impotriva migratiei, in Consiliul General a aparut si un grup de patru consilieri PC - rezultat in urma migratiei unor reprezentanti ai PSD. Mai raman trei consilieri ai PRM si un independent.

"Criza" Basescu primar se repeta

Fara o majoritate confortabila, proiectele primarului general Adriean Videanu - acum primar de opozitie - vor fi blocate de consilierii municipali, asa cum s-a intamplat atunci cand actualul sef al statului, Traian Basescu, era primar general.
Orice proiect de interes pentru oras - bugetul orasului, proiecte de investitii, achizitii, schimburi de terenuri sau asocieri pentru derularea unor proiecte - necesita votul a doua treimi din numarul de consilieri, adica 37 de voturi. Practic, nu exista formule de alianta intre cele cinci partide "de opozitie" - din cauza scandalului politic - care ar putea sa asigure adoptarea proiectelor initiate de Executivul condus de Adriean Videanu. "Nu voi conta pe un sprijin al PNL si PSD. Insa, la proiectele de doua treimi - care, personal, mi se pare o prevedere aberanta - ne vom confrunta cu un blocaj, deoarece, din pacate, consensul se realizeaza foarte greu. Nu este o problema numai a Bucurestiului, ci a intregii administratii locale din Romania. Din cauza votului cu doua treimi ne izbim de blocaje institutionale", a mai spus Videanu.
Iar scandalul in CGMB deja este in toi: PSD si PNL nu mai voteaza proiectele Executivului, iar sala de sedinte s-a transformat intr-un ring, in care consilierii nu se mai "bat" in argumente pe marginea unor proiecte, ci pe un microfon de unde lanseaza insulte, glume de cartier si acuzatii nesustinute, mai arata Mediafax.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.