Criticata si subestimata din cauza lipsei starurilor inclusiv de Pele, selectionata cariocas a raspuns cistigind pentru a opta oara Copa America.Juan, concurenta lui Chivu la AS Roma,
a anihilat total vedetele Argentinei Fotbalul brazilian a intrat intr-o noua era, iar asta nu pentru ca Seleçao a cistigat cel mai important trofeu din ultimii patru ani, Copa America. Stilul de joc impus de antrenorul Dunga este cu totul altul decit cel fantezist nascut pe plajele Copacabanei si seamana izbitor de mult cu pragmatismul european, in special al Italiei. Ofensiva dispare minute bune din joc, iar arma letala este contraatacul, strategie care a dat roade la Copa America 2007, in detrimentul spectacolului. Contrar pronosticului lui Pele, Brazilia a intrat pentru a opta oara in posesia trofeului ce desemneaza cea mai buna selectionata de peste Ocean, in ultima finala invingind duminica noapte, la Maracaibo (Venezuela), selectionata Argentinei cu 3-0. La pauza era deja 2-0 (Julio Baptista ’4, Ayala - autogol ’40), dar selectionata cariocas, din care au lipsit vedete ca Ronaldinho, Ronaldo, Lucio sau Kaka, nu a reusit sa convinga ca reprezinta chiar Brazilia. Inlocuitori ca Josue, Elano, Mineiro sau Vagner Love i-au surprins inclusiv pe argentinieni, care au fost uluiti de golul primit in debutul partidei, s-au incurcat intr-un hatis de panica si neputinta si au facut cel mai slab meci din intregul turneu final.

Brazilia a jucat urit si a cistigat, iar Argentina a jucat prost si a pierdut. „Multa lume a criticat echipa noastra, dar pina la urma tot noi sintem campioni", a declarat singurul star brazilian, Robinho, care a iesit si golgheter al turneului, cu sase reusite. Criticat adesea pentru lipsa lui de viziune, selectionerul Dunga a simtit si el nevoia de a se rafui cu restul lumii: „Jucatorii mei au demonstrat ca sint capabili sa faca lucruri mari. Argentina era favorita presei si a tuturor, dar un meci se decide in teren, in timpul celor 90 de minute". De remarcat ca una dintre solutiile alese de Dunga pentru neutralizarea selectionatei „albiceleste" a fost fragmentarea jocului prin faulturi repetate la jucatorii din ofensiva adversa, astfel ca au dus numarul total al acestui gen de neregularitati la un record de 35. Important e ca Messi&Co. acestia nu au reusit sa dejoace acest plan tactic si, indiferent de cum a fost obtinuta, gusta dintr-o victorie de care Argentina nu s-a mai bucurat din 1993.