Perioada pentru alegerea fondului de pensii administrat privat se prelungeste cu inca 30 de zile.

Din 15 august se da startul pentru pensiile private. Este vorba despre asa-numitul pilon II de pensii, la care vor contribui, automat, toti angajatii care au virste pina in 35 de ani si la alegere cei cu virste cuprinse intre 35 si 45 de ani. Banii pentru pensiile private reprezinta o parte din suma care pina acum se vira la Casa Nationala de Pensii, iar acestia vor fi administrati de fondurile de asigurari.

Contributia va fi de 2% din salariul minim brut pe economie. In fiecare an acest indice se va majora cu 0,5%, astfel incit, in termen de 8 ani, administratorul privat sa incaseze 6% din venitul brut al salariatului.

In prezent, un numar de 15 companii vor sa administreze fondurile pentru pensiile obligatorii. „La Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private sint in prezent 15 solicitari pentru autorizare. Din aceasta cauza luam in calcul ca startul in cursa pentru pensiile obligatorii sa aiba loc la mijlocul sau la finalul lunii august. Asta inseamna ca cetatenii pot sa-si aleaga fondul de pensii pina la finalul lunii ianuarie 2008 si nu pina la finalul acestui an, asa cum era programat initial", sustine Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private.

Angajatii care nu isi vor alege pina la finalul lunii ianuarie 2008 societatea care sa le administreze pensia privata, vor fi repartizati automat de Casa Nationala de Pensii.

Asigurarea obligatorie nu inseamna ca se vor retine mai multi bani din salariu, ci doar ca o parte din banii care pina acum erau colectati de Casa Nationala de Pensii vor merge catre un fond privat, supravegheat de stat.

Printre numele mari care doresc sa intre in competitia pentru pensii se numara BCR, BRD-Groupe Société Générale, Banca Transilvania, Bancpost, OTP Bank, MKB Romexterra, ING, AIG, Allianz-Tiriac, Aviva, Interamerican, Omniasig si Generali.