Legumele si fructele pot fi uscate si acasa, fara nici un conservant. Desi procesul necesita timp, recompensa va fi pe masura: mai multa sanatate!     Inca din antichitate se pastreaza metodele de uscare a fructelor si legumelor pe cale naturala. Ar trebui sa folosim si astazi procedeele vechi, pentru a consuma fructe uscate in casa, in detrimentul celor cumparate din supermarketuri, care sunt deseori uscate prin fumigare cu sulf.     USCAREA FRUCTELOR. Conditia de baza este sa se foloseasca numai fructe curate, fara viermi, si mai mari, deoarece dupa uscare se micsoreaza. Caisele se taie in jumatate si li se indeparteaza samburii. Pe gratarul cuptorului se intinde o panza, peste care se asaza trestiile de bambus, pe care s-au insirat caisele. Se lasa circa 6-8 ore. Temperatura cuptorului trebuie ridicata pe parcurs de la 40ÂC la 60Â-70ÂC, iar spre sfarsit se scade din nou. Prunele si piersicile se usuca dupa acelasi procedeu. Merele se curata si li se indeparteaza cotoarele. Ca sa nu se innegreasca, se amesteca un litru de apa cu cate o lingurita de sare, iar rotocoalele de mar se pun imediat in apa. Cel mai scurt timp de uscare il au merele, cam 6-12 ore, iar cel mai lung il au piersicile, pana la 38 de ore. Bine ambalate si tinute intr-un loc uscat si rece, fructele uscate rezista multe luni.     USCAREA LEGUMELOR. De obicei mazarea, fasolea, ciupercile si ceapa sunt legumele care se usuca cel mai des. Pastailor (de mazare si fasole) li se indeparteaza coditele, se spala si se oparesc. Se infierbanta oala cu apa. Deasupra se pune o strecuratoare de metal cu pastaile care se lasa la aburi, acoperite cu o carpa. Se tin asa cateva minute, apoi se trec prin jet de apa rece. Ceapa se curata, se taie felii de circa 0,5 cm si se desfac inelele. Se fierbe apa si se opareste ceapa cam 30 de secunde. Se scurge si se usuca la cuptor aproximativ 3 ore. Dintre ciuperci, manatarcile si ciuperca Clytocibe odora sunt cele mai potrivite pentru uscat. Se curata, se indeparteaza coditele si se taie marunt. Se pun pe ata, cu ajurorul acului, iar dupa fiecare ciuperca se face un nod. Se agata la uscat intr-un loc mai cald. Radacinoasele, cum ar fi morcovul sau telina, pot fi pastrate pentru mai mult timp in cutii cu nisip. Exista insa o conditie: asezarea lor in cutii se va face imediat dupa ce au fost recoltate, atat timp cat sunt inca foarte proaspete. O data uscate, toate legumele se pot pastra in borcane inchise ermetic, vase din ceramica, pungi de hartii sau cutii de plastic. Nu e bine sa folositi cutii din tabla sau din aluminiu.     Verdeturile Verdeturile din gradina se folosesc atat pentru a aroma mancarurile, dar si ca plante medicinale sau pentru a parfuma camerele. Pentru uscat cel mai bine este sa se recolteze plantele dimineata, imediat ce s-a evaporat roua. In functie de planta se usuca frunza, pe panze uscate, sau se usuca impreuna cu tulpina si chiar radacina, prinse in legaturi, intr-un loc aerisit, dar si intunecat. Pentru verdeata cu frunze mici e nevoie de plante proaspete, 2-3 litri de apa, prosoape de bucatarie si pungi de hartie. Verdeata se prinde in legaturi. Apa se da in clocot si se oparesc legaturile cateva secunde. Se lasa sa se scurga pe prosoapele de bucatarie, apoi se introduc in pungile de hartie.