Ucraina planificase sa faca, artificial, teritoriu locuibil din Insula Serpilor, dar a ramas fara bani de decoruri.

Regulamentele internationale spun ca unei insule locuibile i se cuvin ape teritoriale, dar nu si unei stinci. Granitele si platoul continental se modifica in functie de statutul teritoriului, exact litigiul de la Curtea de la Haga dintre Romania si Ucraina.

Se pare insa ca Ucraina isi submineaza singura perspectivele de a obtine pentru Insula Serpilor statutul de insula si deci si apele pline de petrol din jurul ei. Asta pentru ca, potrivit Curtii de Conturi ucrainene, citata de agentia Odesinform, nu au fost indeplinite in totalitate o treime din lucrarile prevazute in programul guvernamental complex pentru 2002-2006.

Nici pina acum Kievul nu a instalat un sistem de purificare si alimentare cu apa, nu exista canalizare si nu a fost pus la punct un regim de furnizare normala a energiei electrice.

In plus, nu au fost consolidate malurile, ceea ce pune in pericol Insula Serpilor, gata oricind sa se rupa. Curtea de Conturi a Ucrainei sustine ca lucrarile nu vor putea fi finalizate anul viitor, asa cum prevedea proiectul guvernului, pentru ca pina in 2009 se preconizeaza alocarea a numai 34% din investitiile necesare.

Potrivit datelor administratiei regiunii Odessa, pentru ducerea la bun sfirsit a lucrarilor de consolidare a malurilor mai e nevoie de aproximativ 80 de milioane de grivne (circa 12 milioane de euro), bani greu de gasit.

Un alt proiect nerespectat e cel referitor la complexul de diguri care nici pina azi nu a fost dat spre exploatare si nici nu a inceput realizarea planului general de constructii, desi documentul a fost elaborat in urma cu trei ani.

Potrivit presedintelui Curtii de Conturi, Valentina Simonenko, Ądin cauza modului in care Ministerul Economiei intentioneaza sa rezolve aceasta problema de importanta nationala, sute de milioane de bani bugetari vor fi, pur si simplu, aruncati in mare". Verificarile Curtii de Conturi au scos la iveala ilegalitati in modul de cheltuire a fondurilor bugetare, fiind folosite ineficient peste 21 de milioane de grivne.