Danemarca este tara cu cele mai ridicate preturi la produse alimentare, de trei ori mai mari decat in Bulgaria, potrivit unui studiu Eurostat, care a comparat preturile din 2006 ale 500 de produse alimentare si bauturi nonalcoolice din cele 27 de sta
Danemarca este tara cu cele mai ridicate preturi la produse alimentare, de trei ori mai mari decat in Bulgaria, potrivit unui studiu Eurostat, care a comparat preturile din 2006 ale 500 de produse alimentare si bauturi nonalcoolice din cele 27 de state membre, informeaza NewsIn.
Danemarca este in fruntea clasamentului, cu un indice de preturi de 142%, adica un cos zilnic de 2,5 ori mai scump decat in Bulgaria (56%), cea mai ieftina tara a Uniunii. 100 este media preturilor din cele 27 de tari ale Uniunii Europene.
Pe locurile urmatoare se situeaza cosul zilnic al irlandezilor (125%), finlandezilor (120%) si suedezilor (119%). La limita inferioara, unde preturile sunt mici, se afla Bulgaria, cea mai ieftina tara europeana, Lituania (64%), Polonia si Slovacia (67%).
Cifrele arata ca preturile celor 500 de produse analizate sunt mai mari in vechile state membre decat in cele 12 noi. Dintre noile state membre, doar Ciprul este deasupra mediei europene (107%).
Painea si cerealele sunt de 3,5 ori mai scumpe in Danemarca decat in Bulgaria, iar carnea de 3 ori. Laptele, branza si ouale sunt foarte scumpe in Cipru si Grecia.
La bauturile alcoolice Irlanda este pe primul loc (189%), urmata de Finlanda (170%) si Marea Britanie (152%). Astfel, alcoolul este de 2,5 ori mai scump in Irlanda decat in Bulgaria (69%).
Preturile la tigari sunt foarte diferite intre tarile membre. Marea Britanie este cea mai scumpa tara din acest punct de vedere (205%), urmata de Irlanda (186%) si Franta (133%). Romania este una dintre tarile in care preturile la tigari sunt printre cele mai mici (32%), dar este devansata de Letonia (28%) si Lituania (30%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.