Editia din acest an a Congresului International de Dacologie, care se va desfasura la Bucuresti in perioada 20-21 iulie, este dedicata reginei Tomiris a massagetilor. Lucrarile acestei ample manifestari organizate de Societatea Dacia Revival Internat
Editia din acest an a Congresului International de Dacologie, care se va desfasura la Bucuresti in perioada 20-21 iulie, este dedicata reginei Tomiris a massagetilor. Lucrarile acestei ample manifestari organizate de Societatea Dacia Revival International (cu sediul la New York), condusa de dr. Napoleon Savescu, vor avea loc in Sala de Marmura a Cercului Militar National. Vor sustine comunicari personalitati ale lumii culturale, istorice, etnografice si stiintifice din Romania, Statele Unite ale Americii, Elvetia, Spania, Moldova, Macedonia, Albania, Italia si Germania. Pe parcursul celor doua zile vor fi prezentate aproape 100 de lucrari al caror continut continua sa raspunda dezideratului Societatii Dacia Revival, acela de a pune in evidenta "aspecte importante si inedite ale istoriei si civilizatiei stramosilor nostri autentici, traco-geto-dacii - prima natiune a Europei si, deopotriva, ctitor al acesteia", se arata in comunicatul Societatii Dacia Revival. "Dedicam cel de-al VIII-lea Congres de Dacologie reginei Tomiris a massagetilor, asupra careia cartile noastre de istorie au pastrat o tacere de neinteles", spune dr. Napoleon Savescu. "De neinteles, caci izvoare de prima importanta ne vorbesc despre personalitatea si fapta pilduitoare ale acestei legendare regine care a intrat si in mitologia unor natiuni din Orientul Apropiat. Au imorta-lizat-o artistii Renasterii - la Muzeul Luvru este expus un frumos portret al lui Tomiris -, iar dintre marii oameni de cultura ai Romaniei, Eminescu a evocat-o intr-un poem ce urma sa faca parte din planuita sa <>. Iata de ce al VIII-lea Congres de Dacologie reda tarii, spre neuitare, una dintre cele mai puternice personalitati ale Antichitatii - regina getilor, Tomiris. Si sa nu ne mire aprecierea. Pentru ca in timp ce o lume intreaga cunoaste eroismul grecilor in celebrele <> ale veacului al V-lea (i. Chr.), cartile noastre de istorie au trecut si trec cu atata usurinta peste faptul ca stramosii nostri autentici, traco-geto-dacii, au respins, succesiv, trei mari invazii ale Imperiului persan - atunci, cea mai mare putere a lumii - intre care prima, absolut pilduitoare, a fost victoria zdrobitoare a reginei Tomiris impotriva trufasului imparat Cyrus al II-lea, in anul 529 (i. Chr.). Regina i-a rezervat acestuia pedeapsa finala care sa nu fie in veac uitata", adauga presedintele Dacia Revival.
Comunicarile vor fi prezentate in cadrul a trei sectiuni privind: "Personalitatea si simbolismul legendarei regine massagete Tomiris" (moderatori Napoleon Savescu si Timotei Ursu), "Alte aspecte ale istoriei Daciei" (moderator G. D. Iscru) si "Cultura si civilizatia dacica reflectate in mitologie, credinte, traditii, folclor, medicina, literatura si arta" (moderator Viorica Enachiuc). Sponsorul Congresului de Dacologie este, si de aceasta data, omul de afaceri dr. ec. George Constantin Paunescu.
Toate editiile anterioare ale Congresului International de Dacologie s-au desfasurat la Bucuresti (Hotel Intercontinental). Primul Congres a avut ca tema "Sarmizegetusa" (anul 2000), prilej cu care a fost lansata cartea lui Napoleon Savescu, "Noi nu suntem urmasii Romei", Ed. Intact/Bucuresti. Editia urmatoare, din 2001, a fost consacrata personalitatii regelui dac Burebista (? - 44 i.Chr.). Tot atunci a fost dezvelit la Orastie, Hunedoara, monumentul dedicat marelui rege dac, de la moartea caruia se implineau 2045 de ani.
Editia din 2002 a evocat personalitatea istoricului Nicolae Densusianu (1846-1911), autorul celebrelor monografii "Revolutiunea lui Horia" si "Dacia preistorica", iar la Densus, judetul Hunedoara a fost inaltat din initiativa si cu sprijinul financiar al Societatii Dacia Revival, careia i s-a alaturat Consiliul Judetean Hunedoara, primul monument inchinat lui Densusianu. "Tartaria" a fost tema editiei a IV-a din anul 2003, cand a fost ridicat in localitatea Tartaria, judetul Alba, primul monument din istoria omenirii dedicat aparitiei scrisului in lume (in urma cu 7500 de ani).
Au urmat "Civilizatia Carpato-Dunareana - radacini" (in 2004), "Kogaion" (2005) si "Decebal" (2006) - comemorarea a 1900 de ani de la moartea regelui dac. Editia de anul viitor, a IX-a, se va opri asupra "Arhivelor regilor daci".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.