Vineri, impreuna cu Cotidianul, se vor distribui CD-ul cu trei simfonii de Mozart si o brosura despre muzician.

Al doilea titlu din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul il ofera cititorilor in aceasta vineri, la doar 7,9 lei, contine Simfonia nr. 32 in sol major, „Uvertura in stil italian", Simfonia nr. 35 in re major, „Haffner", si Simfonia nr. 38 in re major, „Praga". Impreuna cu CD-ul veti primi si o brosura despre viata si opera muzicianului. La virsta de 8 ani, in 1764, Mozart a compus prima simfonie in timp ce era la Londra. Pe ultima, Simfonia „Jupiter", a scris-o in 1788, cu citiva ani inainte de a muri. In acest interval a scris nu mai putin de 51 de simfonii.

Simfonia nr 32 (KV 318) „Uvertura in stil italian" a fost compusa in 1779, in timpul ultimelor luni in care Mozart inca se afla la Salzburg, fiind compozitor si sef al orchestrei Curtii arhiepiscopului Colloredo. Anii petrecuti la Salzburg au marcat o perioada sumbra din viata lui Mozart: dupa ce fusese aclamat in capitalele muzicii europene, s-a trezit umilit si limitat de pretentiile arhiepiscopului de Salzburg. Multi muzicologi au sustinut ca Simfonia nr. 32 a fost conceputa ca o uvertura pentru „Zaide", lucrare ramasa neterminata. Neal Zaslaw, unul dintre biografii lui Mozart, argumenteaza insa ca „Uvertura in stil italian" a reprezentat o comanda pentru o trupa itineranta de teatru, condusa de J.H. Böhm, trupa care reprezentase multe dintre creatiile lui Mozart.

La trei ani dupa „Uvertura in stil italian", Mozart se gaseste la Viena, unde compune, aproape in acelasi timp, „Rapirea din serai" si una dintre cele mai importante simfonii, Simfonia in re major, cunoscuta ca Simfonia „Haffner" (KV 385). Greutatea acestei simfonii printre toate celelalte creatii ale compozitorului e data de faptul ca ea condenseaza elemente definitorii pentru creatia ulterioara: concentrarea tematica extrema, lapidaritatea compozitiei si predilectia pentru forma de sonata. Compusa pentru a-l celebra pe Sigmund Haffner, primarul Salzburgului, un apropiat al familiei Mozart, simfonia s-a desprins dintr-o compozitie mai veche.

Scrisa in 1786 si prezentata la Praga, pe 19 ianuarie 1787, Simfonia nr. 38 (KV 504) „Praga" a fost interpretata la doar citeva saptamini dupa premiera operei „Nunta lui Figaro" din capitala Boemiei. Ce o diferentiaza este absenta clarinetelor, compensata de pregnanta de fundal rezervata trompetelor si de rolul flautului, central in a treia miscare din finalul simfoniei. Atipicul acestei compozitii il constituie prezenta unui adagio, care deschide simfonia, si pe care Mozart l-a introdus doar in alte doua compozitii: Simfonia nr. 36 „Linz" si Simfonia nr. 39.

Ce instalatie a comandat Lincoln Center pentru a marca anul dedicat lui Mozart, la www.cotidianul.ro/select