Bazele SUA din Romania pun piatra de mormint Tratatului Fortelor Conventionale.Vladimir Putin, inconjurat de „fortele
conventionale" ale Rusiei, s-a lansat
intr-o noua cursa retorica a inarmarii Presedintele Vladimir Putin a decretat simbata suspendarea participarii Rusiei la Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (FCE), considerat, la semnarea sa, in 1990, drept fundamentul securitatii europene. Decizia a fost luata „din cauza circumstantelor exceptionale care afecteaza securitatea Federatiei Ruse si reclama masuri imediate", arata textul decretului prezidential. Decretul a intrat in vigoare ieri, iar retragerea efectiva a Rusiei din tratat va surveni dupa 150 de zile. Daca in cele cinci luni nu se va ajunge la un acord intre statele semnatare ale FCE, Rusia va inceta schimbul de informatii cu NATO asupra fortelor conventionale si va refuza inspectiile occidentale. Decizia este fara precedent, insa „nu inseamna ca am inchis usa dialogului", a asigurat ministerul rus de externe.

Decretul de retragere din FCE face referire directa la amplasarea bazelor militare americane in Romania si Bulgaria, care „afecteaza negativ" aplicarea tratatului. Renuntarea Washingtonului la bazele din Romania si Bulgaria este o conditie pe care Rusia o pune pentru revenirea asupra deciziei de parasire a FCE, se precizeaza intr-o anexa a decretului. „Europa nu este impotriva tratatului, ci SUA, pentru ca ele vor sa desfasoare trupe in Europa: in Romania, in Bulgaria si poate in Ucraina, iar acest acord le impiedica", a spus generalul Leonid Ivasov, presedintele Academiei pe probleme geopolitice, citat de NewsIn.

La originea deciziei Rusiei se afla si amenintarea reprezentata de instalarea, in Cehia si Polonia, a scutului american antiracheta si faptul ca Moscova nu mai poate tolera situatia in care a ratificat FCE, pe cind partenerii sai nu o fac, dupa cum a precizat purtatorul de cuvint al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Associated Press. El a aratat ca miscarea Rusiei incearca sa determine statele occidentale sa ratifice tratatul.

„NATO regreta decizia Rusiei, deoarece considera FCE drept piatra unghiulara a securitatii europene", a declarat James Appathurai, purtatorul de cuvint al Aliantei Nord-Atlantice. SUA, prin vocea presedintelui Consiliului National de Securitate, Gordon Johndroe, au aratat ca in urmatoarele luni vor continua negocierile menite sa aduca o rezolvare a situatiei. Ministerul roman de externe isi exprima, la rindul sau, „dezamagirea fata de decizia Federatiei Ruse de a suspenda aplicarea prevederilor tratatului."

„Nu are nici un sens si, sa fim sinceri, Rusia nu are resurse" pentru a-si suplimenta fortele conventionale, minimalizeaza semnificatia deciziei lui Putin analistul militar rus Alexander Golts, citat de „Washington Post". „Pentru Statele Unite, moratoriul va fi mai mult un gest simbolic, o data ce SUA au o retea de informatii extinsa, care va putea urmari fortele ruse", arata analistul militar moscovit Pavel Felgenhauer, citat de aceeasi publicatie.

Rusia da garantii numai la schimb cu Kosovo si scut Tratatul Fortelor Conventionale si-a pierdut semnificatia din timpul Razboiului Rece, miza sa fiind influenta in Transnistria, Osetia de Sud si Kosovo si amplasarea scutului SUA antiracheta.

Tratatul Fortelor Conventionale din Europa a fost semnat in 1990, la Paris, de catre statele NATO si cele ale inca existentului Pact de la Varsovia, pentru a limita armamentul conventional si a interzice concentrarea acestuia in statele de granita dintre cele doua blocuri militare, printre care Romania, Bulgaria, Turcia si statele caucaziene.

Dupa prabusirea URSS si disparitia Pactului de la Varsovia, tratatul a fost amendat, in 1999, la Istanbul. Aici Rusia si-a luat angajamentul de a-si retrage trupele din Moldova si Georgia, respectiv din republicile separatiste, nerecunoscute, Transnistria si Osetia de Sud. Cum acest lucru nu s-a intimplat, toate statele membre NATO refuza si astazi sa ratifice tratatul, ceea ce a stirnit o parte din nemultumirea actuala a Moscovei. Pina in prezent doar Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan au ratificat FCE.In locul cotelor de armament impuse NATO si tratatului de la Varsovia, amendamentele de la Istanbul introduc cote de armament pentru fiecare stat, precum si posibilitatea ca un stat semnatar sa-si poata amplasa armamentul pe teritoriul altuia, cu respectarea cotelor convenite. Pe aceasta cale, noteaza cotidianul rus „Kommersant", Occidentul si-ar putea detasa trupele in Georgia si Moldova, fara ca Moscova sa poata riposta, deoarece, spre deosebire de statele NATO, Rusia a ratificat tratatul.

Suspendarea aplicarii tratatului, decretata de presedintele Putin, este materializarea unui sir de avertismente care au debutat in februarie, la Conferinta de Securitate de la München, atunci cind Rusia ameninta ca va raspunde asimetric fata de instalarea scutului american antiracheta in Polonia si Cehia.

Kremlinul a ripostat in mod identic fata de planul Occidentului de a oferi independenta provinciei sirbe Kosovo, amenintind ca un asemenea pas ar deschide calea spre sustinerea de catre Rusia a republicilor separatiste din fosta URSS.

Citeste in continuare: Poker pe dezbracate , un comentariu de Oana Popescu

Asezat confortabil pe cufarul cu bani din petrol si gaze de la Moscova, mai puternic ca niciodata in plan intern si pregatindu-se sa-si instaleze succesorul la Kremlin, Vladimir Putin joaca la cacealma, dar cu sanse mari de a cistiga potul.