Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca social-democratii au stabilit sa sprijine adoptarea votului uninominal direct pentru alegerea Senatului si a variantei de vot mixt pentru alegerea Camerei Deputatilor.
Geoana a afirmat, vineri, du

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca social-democratii au stabilit sa sprijine adoptarea votului uninominal direct pentru alegerea Senatului si a variantei de vot mixt pentru alegerea Camerei Deputatilor.
Geoana a afirmat, vineri, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, ca liderii social-democrati au decis sa sprijine, in cadrul negocierilor politice pe tema introducerii votului uninominal, adoptarea a doua variante diferite pentru alegerea Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor.
El a precizat ca PSD are in vedere adoptarea votului uninominal direct pentru alegerea Senatului, astfel incat toti senatorii sa fie alesi de catre cetateni in mod direct, in cadrul unor circumscriptii electorale uninominale.
Geoana a afirmat ca abandonarea introducerii votului uninominal pentru alegerea Parlamentului nu este o optiune care sa ajute la reformarea clasei politice, dar ca PSD, pentru a realiza un echilibru si un compromis cu partidele care nu sprijina votul uninominal majoritar, este dispus sa accepte, pentru alegerea Camerei Deputatilor, varianta votului uninominal mixt.

Daca nu picam de acord, vrem referendum

El a precizat ca social-democratii au in vedere, pentru alegerea deputatilor, un model de vot asemanator celui german si apropiat de propunerea facuta de Asociatia ProDemocratia si, spre deosebire de alegerea senatorilor, nu mai presupune nicio forma de redistribuire a voturilor.
Geoana a mai afirmat ca, daca pana la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie discutiile din Comisia de cod electoral nu vor duce la un acord politic asupra propunerilor formulate vineri de social-democrati, atunci PSD va initia procedurile pentru declansarea unui referendum, in care alegatorii sa isi exprime preferinta in legatura cu diferitele variante de vot uninominal.
Presedintele PSD a mai lansat cateva propuneri de modificare a legilor electorale. Una dintre acestea vizeaza alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin votul direct al alegatorilor, dupa modelul alegerii primarilor.
Geoana a apreciat ca o astfel de varianta de vot ar duce la "eliminarea jocului de culise, de manevre si a combinatiilor".
A doua propunere lansata de liderul PSD se refera la modificarea legii pentru desemnarea reprezentantilor in Parlamentul European, social-democratii sprijinind o varianta de vot preferential, in care alegatorii pot stabili ordinea candidatilor din listele propuse de partide.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la postul public de radio, ca Parlamentul a adoptat o formula de vot uninominal care nu ii va satisface pe deplin pe romani, pentru ca doar jumatate dintre parlamentari vor fi alesi uninominal, in timp ce "cealalta jumatate poate ascunde toate hahalerele din partide".
Basescu si-a exprimat increderea ca parlamentarii vor tine cont de exigenta electoratului legata de introducerea votului uninominal, "chiar daca au adoptat o formula care nu-i va satisface pe romani pe deplin". "Doar jumatate din parlamentari merg pe vot uninominal, iar cealalta jumatate poate ascunde toate hahalerele din partide. Dar vor fi obligati sa dea o solutie", a spus Basescu, referindu-se la formula de vot uninominal insusita de Comisia electorala din Parlament.
El a adaugat ca, daca Parlamentul nu definitiveaza legea privind introducerea votului uninominal in primele saptamani ale lunii septembrie, atunci "mergem pe referendum".
Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral a aprobat, marti, introducerea sistemului de vot mixt cu compensare si a respins propunerea PSD de introducere a sistemului de vot uninominal majoritar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.