Asezat confortabil pe cufarul cu bani din petrol si gaze de la Moscova, mai puternic ca niciodata in plan intern si pregatindu-se sa-si instaleze succesorul la Kremlin, Vladimir Putin joaca la cacealma, dar cu sanse mari de a cistiga potul. Liderul rus este, fara indoiala, constient ca Rusia ramine inca departe de un statut comparabil cu cel pe care l-a avut inaintea prabusirii URSS. Contextul international ii permite sa supraliciteze insa si sa exercite o influenta mult peste greutatea ei politica reala.

Pentru ca Rusia sa fie importanta, este suficient, in momentul de fata, sa poata zadarnici planurile Statelor Unite, ale UE sau ale NATO, pentru ca acestea sa fie nevoite sa negocieze si sa-i faca niste concesii pe care altfel nu le-ar putea obtine. Putin face asta cu succes, in ultimul timp, iar retragerea din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa mai lanseaza un semnal puternic ca Moscova va continua pe aceeasi linie.

Tratatul, neratificat in forma revizuita de catre NATO, devenise oricum aproape irelevant. Efectele asupra Romaniei, SUA sau NATO sint practic nule - americanii nu-si vor retrage, infricosati, baza de la Kogalniceanu, Rusia nu va invada Romania pentru ca nu mai raporteaza miscarile de armament, iar NATO nu-si va opri extinderea. Mai expuse sint Moldova si Georgia, pe teritoriul carora sint stationate trupe ruse care alimenteaza tensiunile in regiunile separatiste, insa nici aici retragerea din Tratat nu va avea neaparat efecte noi. Rusia incalca oricum prevederile documentului, potrivit caruia ar fi trebuit sa-si retraga de mult armata din aceste regiuni.

Gestul Rusiei insa este menit sa arate ca Moscova vorbeste serios cind ameninta cu repercusiuni daca nu ii sint respectate interesele. Iar aceasta poate sa insemne blocarea deciziei ONU in privinta Kosovo, careia Rusia i se opune, sau refuzul de a vota noi sanctiuni impotriva Iranului, in Consiliul de Securitate. Ambele sint chestiuni suficient de importante pentru Statele Unite si aliatii lor pentru ca opozitia Rusiei, care urca astfel pe valul curentului antiamerican de la nivel international, sa creeze probleme serioase Washingtonului, dar si Bruxelles-ului. Cu fiecare victorie a Rusiei, SUA trebuie sa-si mai scoata o haina care le acopera goliciunea de solutii pentru marile probleme internationale. Iar in actualul context creat de esecurile din Irak si Afganistan, „imparatul Bush" risca sa ramina curind gol-golut.

Citeste si: Putin decreteaza suspendarea securitatii in Europa