Proprietarii de vile de pe malul lacului refuza proiectul guvernamental de amenajare a unei piste olimpice, pentru a nu fi nevoiti sa faca slalom cu iahturile printre canotori. Romania a dat cea mai buna canotoare a secolului trecut, Elisabeta Lipa, iar canotajul a adus sportului romanesc sute de medalii la competitiile de anvergura. Paradoxal, desi strategia din ultimii ani a mers pe investitii in sporturile performante, in tara noastra nu exista o pista la standarde acceptabile. Pentru ca „oamenii grei" care si-au construit vile cu ponton pe malurile lacului Snagov nu doresc sa fie deranjati, amenajarea unei piste olimpice pentru canotaj pare imposibila in aceasta zona. Ar fi a doua zona in care proiectul pentru care guvernul Tariceanu a promis 4 milioane de euro esueaza, dupa sute de milioane aruncate inutil pe studii de prefezabilitate la Bascov.

Conducerea federatiei romane de specialitate se zbate de mai bine de sase ani sa obtina aprobarile necesare construirii unei piste olimpice. Mai mult, in incercarea de a sensibiliza factorii de decizie, multipla campioana olimpica Elisabeta Lipa a conditionat revenirea in barca pentru Beijing de construirea acestei piste. Statul a cheltuit sume importante pentru studii de fezabilitate, facute fie la Snagov, fie la Bascov. Totul insa in zadar.

Lucrurile pareau sa se rezolve atunci cind primarul comunei Gruiu, Ion Samoila, a semnat certificatul de urbanism pentru construirea pistei pe lacul Snagov. Si totusi, proiectul se afla din nou in impas. „Sint bolnava, nu mai judec. Am innebunit cu pista asta. Am batut la tot felul de usi si degeaba. S-au cheltuit o gramada de bani, dar nu am inaintat deloc cu proiectul. Exista persoane care au relatii sus-puse si ne pun bete-n roate. Voi pleca in Elvetia pentru citeva zile, dar cind ma voi intoarce o voi lua din nou pe firul aprobarilor. Am inteles ca este o problema cu un PNL-ist care are o casa pe piloni la Snagov, acolo unde ar trebui sa fie sosirea. In plus, am aflat ca acesta nu ar avea nici autorizatie. Voi discuta aceasta problema cu seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care este si el PNL-ist. Trebuie sa desfac itele astea", promite Lipa.

Daca fosta canotoare cauta vinovatii „in curtea" Partidului National Liberal, conducerea forului de specialitate il acuza pe secretarul general al Agentiei Nationale pentru Sport, Bogdan Gheorghe. „S-a facut un studiu de prefezabilitate, pentru care Complexul Sportiv Snagov a cheltuit 200 de milioane de lei. Avem si aprobare de la Regia Apelor, iar urmatorul pas era ca Agentia Nationala pentru Sport sa trimita o adresa catre cancelaria primului-ministru prin care sa solicite deblocarea fondurilor pentru constructie. Ne aflam insa in impas din cauza secretarului general al ANS, Bogdan Gheorghe, care ne tot pune bete-n roate. Nu stiu ce interese obscure are, dar el este cuiul lui Pepelea. In ceea ce-i priveste pe cei care au case pe malul lacului si nu agreeaza proiectul, pot spune ca sint niste inculti, care nu stiu ce e ala interes national. Ziua dorm, in loc sa munceasca, si se pling ca sint deranjati de antrenamentele loturilor de canotaj", spune presedintele FRC, Ioan Dospinescu.

Presedintele ANS, Octavian Bellu, a mers simbata trecuta la Snagov pentru „a se familiariza" cu aceasta problema. „Pista ar trebui sa inceapa in dreptul pontonului de marmura al palatului lui Ceausescu de la Snagov si sa continue 2.000 de metri in aval. Problema este ca, fixind aceste culoare ale pistei, riveranii cu pontoane pe partea stinga nu vor mai putea iesi pe lac. Toata lumea este dornica sa sprijine acest proiect, insa trebuie sa cadem cu totii la o intelegere. Vreau sa chem la discutii toti factorii implicati: federatia de specialitate, un reprezentant al Regiei Apelor, dar si citiva riverani. Exista studiu de prefezabilitate, avem proiect, exista finantare la sume rezonabile - in jur de patru milioane de euro de la Guvern -, dar nu poti ingradi accesul persoanelor intr-un spatiu public", spune presedintele ANS, Octavian Bellu.

Sceptic in ceea ce priveste realizarea pistei de la Snagov, dar dornic totodata sa o ajute pe Elisabeta Lipa in tentativa ei de a-si realiza visul - o pista olimpica -, Bellu cauta solutii. „Ideal ar fi fost sa se gaseasca o suprafata undeva, pentru a se face un canal artificial, asa cum exista si in strainatate. Dar cine ne da noua acest teren care obligatoriu trebuie sa fie in linie dreapta? In plus, trebuie sa indeplineasca si citeva conditii: sa existe curent electric, sursa de apa. Pe linga constructia propriu-zisa a pistei, trebuie facuta si infrastructura: spatii de cazare, locuri pentru depozitarea barcilor", a mai afirmat presedintele ANS.

Seful sportului romanesc nu abandoneaza definitiv nici ideea construirii acestei piste la Bascov. „Voi mai face o vizita la Bascov pentru a discuta cu primarul de acolo. Trebuie sa cada insa la intelegere caiacul si canotajul. Nu cred ca ar fi vreo problema sa cumparam un teren revendicat, mai ales ca acolo este vorba de citeva sute de metri", a mai spus Bellu. Pentru baza olimpica de canotaj ce urma sa se construiasca la Bascov, oficialii forului de specialitate obtinusera toate aprobarile necesare din partea autoritatilor, dar proiectul a fost abandonat, dupa ce un proprietar a revendicat terenul pe care era vorba sa se amenajeze pista.

Morariu mizeaza pe padele si pagaie Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Octavian Morariu (foto dreapta), a declarat recent ca se bazeaza, la JO de la Beijing, tot pe sporturile traditionale, care au adus intotdeauna medalii. "Nu pot sa ma pronunt cite medalii asteptam de la Beijing. Trebuie sa ne bazam in continuare pe sporturile traditionale, chiar daca au fost anumite turbulente. Ma refer la gimnastica, la canotaj, la kaiac-canoe, la judo, la box, la haltere.

In acelasi timp, la sporturile de echipa sper ca nationala feminina de handbal sa se califice, de asemenea si echipa de polo", a declarat Morariu.

Zona VIP Cindva, lacul Snagov nu era decit un urias ochi de apa, de 576 de hectare, 18 km lungime si 1 km latime maxima. Dupa 1989 insa, pe malurile lacului s-a declansat o adevarata intrecere de ridicare a unor resedinte tot mai luxoase, tot mai impunatoare, apartinind celor mai bogati romani. Multimea de vile construite cu „vedere la lac", unele trecute in „palmaresul" unor personalitati precum Ion Tiriac, Viorel Catarama, Mihaela Radulescu, Dinu Patriciu ori Irinel Columbeanu, au facut din lacul Snagov si malurile lui un teritoriu exclusivist al oamenilor bogati.

Lipa - stapina absoluta a vislelor Elisabeta Lipa a primit Oscarul sportului cu visle in anul 2000, cind medaliile cucerite la cele sase olimpiade care au avut-o in organigrama, plus celelalte performante de exceptie au obligat juriul sa-i acorde titlul de canotoare a secolului XX.

Istoria plina de peripetii a canotajului romanesc, pe www.cotidianul.ro/select