Cea mai eficienta cale de a distruge o structura a oamenilor sau de a-i trimite reputatia in derizoriu este interzicerea regulilor sale nescrise, iar, daca te afli in interior, incalcarea lor cu buna stiinta. Presa are si ea regulile sale nescrise, una dintre acestea fiind „onoarea cuvenita exclusivitatii". Daca te respecti pe tine insuti ca ziarist sau daca tii la prestigiul tau de institutie media, iti scoti palaria cind concurenta produce un material original care face valuri si despre care, ulterior, „vorbeste lumea". Cu nervii, invidiile si penalizarile pe care le determina inevitabil, o exclusivitate a rivalului tau ramine o performanta profesionala pe care o apreciezi. In prima faza, poti prelua subiectul citind sursa, apoi esti liber sa-l dezvolti si sa-i sporesti impactul prin informatiile suplimentare pe care le oferi publicului. Si, daca e vorba de un subiect major, doar cunoscatorii vor mai sti cine a fost la inceput, oul ziarului X sau gaina gazetei Y.

Un corolar al acestei reguli nescrise il constituie „anuntul exclusivitatii", „cititi miine", sau „next", cum i se spune in lumea anglo-saxona. E o tehnica simpla de fidelizare a cititorilor si foloseste, in multe cazuri, articole documentate de-a lungul mai multor zile, despre al caror subiect stii, din experienta, ca va stirni furia celor vizati si gelozia concurentei. Asa s-a intimplat vineri, cind Cotidianul a anuntat pe prima pagina ca in editia de luni va publica un material despre demnitarii care au intrat in posesia unor viitoare locuinte ANL, desi nu indeplinesc criteriile de departajare. In numarul de simbata, „Gandul" a publicat un articol incropit pe aceasta tema, din disperarea de a ne-o lua inainte.

Am discutat mult in redactie despre gestul ziarului condus de presedintele Clubului Roman de Presa. Opiniile sint impartite, asa ca eu nu fac decit sa mi-o expun pe a mea: asa ceva nu se face. Pe termen lung, mai importante decit orice lege sau cod deontologic sint regulile nescrise. Si asta pentru ca fina lor tesatura de relatii, obisnuinte si respect este cea care asigura buna functionare a unui sistem.

Exista un vers al lui Blaga care descrie perfect lumea presei: „Nu stii ca numa-n lacuri cu noroi in fund cresc nuferi?". Vom putea pretinde respectul celorlalti abia cind noi insine vom inceta sa acoperim cu noroi putinii nostri nuferi.