Primarul general Adriean Videanu cere Guvernului, printr-un proiect de hotarare introdus pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de astazi a Consiliului General, transmiterea in proprietatea Primariei Capitalei a mai multor suprafete de teren de
Primarul general Adriean Videanu cere Guvernului, printr-un proiect de hotarare introdus pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de astazi a Consiliului General, transmiterea in proprietatea Primariei Capitalei a mai multor suprafete de teren de la marginea orasului, administrate in prezent de Agentia Domeniilor Statului (ADS). Prin aceasta manevra, edilul-sef impusca doi iepuri dintr-un foc: pe de o parte, arata ca vrea sa le dea celor care au depus revendicari in baza Legii 10/2001 suprafate de teren sau imobile neretrocedabile, iar pe de alta parte, transfera raspunderea premierului Tariceanu, cel care trebuie sa aprobe hotararea de guvern.
Potrivit edilului Bucurestilor, suprafete uriase de teren se afla "inutil" in administrarea unor ministere sau agentii ale statului. "Trecerea in administrarea primariilor a patrimoniului ministerelor, agentiilor guvernamentale sau ADS este urgenta. Suntem in plin proces de restituire si nu avem solutii, pentru ca ministerele si agentiile guvernamentale administreaza nejustificat aceste suprafete de teren, care se afla pe teritoriul administrativ al localitatii. (...) Municipalitatea se angajeaza sa viabilizeze aceste terenuri si sa restituie - prin compensare, fostilor proprietari - bucati de teren pe care sa poata sa-si construiasca o casa, in mod civilizat. Chestia asta se poate face in mod organizat, pentru ca daca municipalitatea face un proiect si il si viabilizeaza, avem garantia ca se poate construi intr-un anume regim de urbanism si de arhitectura", a argumentat Videanu.
20% din dosare rezolvate in 6 ani
In sase ani de la aparitia Legii 10, Primaria Capitalei - prin fostul primar general Traian Basescu si actualul edil-sef Adriean Videanu - s-a remarcat prin "performanta" de a fi reusit sa solutioneze doar 8503 dosare de retrocedare, din totalul de 42.464, adica 20 de procente. Insa puneri in posesie au fost numai 2286, pentru 3983 persoane, conform proceselor-verbale emise de Administrarea Fondului Imobiliar, ceea ce inseamna ca mai putin de jumatate din dispozitiile de retrocedare au fost aprobate.
Pe de alta parte, reamintim ca fostul viceprimar general, Ludovic Orban, a avut in subordine Comisia de aplicare a Legii 10 si, implicit, responsabilitatea - fata de fostii proprietari care au depus notificari - de a accelera actiunea. Promisiunea sa publica "Vom termina restituirile pe Legea 10 pana la sfarsitul anului" a fost repetata, cu tenacitate, doi ani la rand, in 2005 si 2006, iar in anul urmator n-a mai fost nevoie, pentru ca Orban a schimbat fotoliul din primarie cu cel de la Ministerul Transporturilor.
Revansa lui Videanu
Pe vremea cand era seful lui Orban la Primaria Capitalei, Adriean Videanu i-a solicitat premierului, in virtutea bunelor relatii in cadrul Aliantei DA, sa ii aprobe, prin hotarare de guvern, infiintarea a sase comisii de aplicare a Legii 10, cate una pentru fiecare sector. Dus cu vorba de ambii liberali, Videanu s-a trezit cu buza umflata, iar acum vrea sa se revanseze. "Incoltit" atat de fostii proprietari, cat si de cei pe care vrea sa-i exproprieze, si aflat in mijlocul scandalului izbucnit pe cazul Parcului Bordei, primarul general ii paseaza acum primului ministru rezolvarea problemei retrocedarii terenurilor. "In momentul de fata, pentru darea in compensare celor care revendica dreptul de proprietate asupra terenurilor, daca ar fi sa utilizam terenurile detinute de municipalitate nu am putea rezolva decat maxim 1-2% din aceste cereri, pentru ca nu avem terenuri pentru a da in compensare. Cum poti rezolva aceasta problema? N-ai cum. Pentru ca nu poti sa dai unuia si altor cateva mii sa le spui ca s-a terminat. Preluarea unor terenuri din administrarea ministerelor sau agentiilor statului inseamna rezolvarea cererilor", sustine Adriean Videanu.
"Dreapta si prealabila despagubire"
In expunerea de motive a proiectului de hotarare CGMB, edilul-sef arata cum i-a venit ideea unui asemenea act normativ: "Primaria Capitalei trebuie sa asigure "dreapta si prealabila despagubire" a persoanelor ale caror proprietati sunt afectate de proiectele de utilitate publica. Insa, in prezent, in patrimoniul municipiului Bucuresti nu exista terenuri care pot fi acordate la schimb persoanelor indreptatite, sau terenuri care, potrivit legislatiei in vigoare, pot fi acordate in compensare. De asemenea, deficitul de terenuri din Bucuresti afecteaza procedura de solutionare a notificarilor depuse in baza Legii 10/2001, in sensul acordarii de masuri reparatorii prin compensare cu alte bunuri oferite in echivalent persoanelor indreptatite. Astfel, in scopul finalizarii acordarii de masuri reparatorii prin echivalent (...) este necesara transmiterea unei suprafete de teren din domeniul public al statului in domeniul public al municipiului Bucuresti si in administrarea CGMB".
Cu ochii pe hectarele de la Agronomie
Edilul Bucurestilor a evaluat deja circa 30 de hectare de teren vizavi de fosta livada a Facultatii de Agronomie, pe DN1, care ar putea fi parcelate si restituite in compensare solicitantilor pe Legea 10/2001.
Din suprafata solicitata, municipalitatea va acorda parcele de teren si proprietarilor din zona Izvor - 13 Septembrie si zona Esplanada (Bd. Unirii - Bd. Octavian Goga - Str. Nerva Traian - Bd. Mircea Voda) care urmeaza sa fie expropriati pe cauza de utilitate publica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.