Concertul Jan Garbarek Quartet din cea de-a doua zi a Festivalului de Jazz de la Garina a adus un numar-record de spectatori. Dupa citiva ani in care au circulat zvonuri despre venirea in Romania a marelui jazzman norvegian Jan Garbarek, la sfirsitul saptaminii trecute, acesta chiar a urcat pe scena celei de-a unsprezecea editii a Festivalului de Jazz de la Garina, organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat. Vineri, in jurul orei 21, celebrul saxofonist si-a inceput concertul alaturi de ceilalti trei membri ai cvartetului sau, dupa probe de sunet realizate cu precizie maxima si discretie pe masura.

Garbarek este un personaj renumit pentru sobrietatea si rigoarea sa, lucru pe care l-a demonstrat si la Garina, atit organizatorii, cit si cei din public trebuind sa respecte regulile impuse de artist. Chiar daca toata lumea abia astepta sa-i salute pe muzicieni prin cite o repriza de aplauze, membrii cvartetului au cerut sa fie aplaudati abia dupa urcarea in formula pe scena. Desi concertul s-a desfasurat in aer liber, celor din primele zece rinduri le-a fost interzis sa fumeze in timpul spectacolului, iar cei care aveau camere de filmat au putut inregistra doar primele zece minute din spectacol, orice abatere de la aceste reguli fiind un posibil motiv pentru oprirea concertului.

Desi in programul anuntat initial, alaturi de Rainer Bruninghaus, la pian si keybords, si de Manu Katché, la tobe si percutie, aparea si con-trabasistul Eberhard Weber, acesta din urma nu a mai venit din cauza unor probleme de sanatate, locul sau fiind luat de un basist brazilian. Timp de mai bine de doua ore, cei patru muzicieni nu au avut nici un fel de interactiune cu publicul, dar au compensat lipsa contactului direct prin performance-ul lor. Derulat fara nici o ezitare, recitalul Jan Garbarek Quartet a adus la Garina un numar-record de vizitatori: mai bine de 8.000 de persoane, atit obisnuiti ai locului, cit si novici, au venit la festival sa-l asculte pe unul dintre cele mai influente personaje ale jazzului. Solourile fiecarui artist in parte, dar si dialogurile dintre instrumente, alternarile pasajelor meditative cu cele efervescente, ritmurile precis dozate i-au recompensat din plin pe cei de fata, care au avut de infruntat temperaturi foarte scazute.

Chiar daca vedeta evenimentului a fost, fara indoiala, Jan Garbarek, acest lucru nu i-a eclipsat pe ceilalti membri ai cvartetului. Manu Katché, unul dintre cei mai mari bateristi, care a cintat cu artisti de seama ai rockului si ai jazzului, a fost o prezenta „vitaminizanta", atit prin prestatia impecabila, cit si prin carisma. Cum era de asteptat, dupa incheierea concertului, artistii au fost chemati la bis si, contrar parerilor celor din jur, cei patru chiar s-au intors pe scena si au interpretat o piesa-apogeu. Dupa spectacol, Garbarek a plecat fara vreo declaratie, la fel de tacut „ca un sfinx", dupa cum s-a exprimat Marius Giura, directorul festivalului, alimentind astfel reprezentarile despre personajele taciturne ale tarilor scandinave.

Celelalte zile de concert au adus, daca nu la fel de multi spectatori, artisti de prima clasa. Joi, cind au urcat pe scena Berti Barbera&4Given si Marius Mihalache, din Romania, si grupul Voer din Olanda, concertele s-au incheiat in jurul orei 4 dimineata, iar simbata, printre multi altii, au cintat Viktoria Tolstoy din Suedia si Alexandrina Hristov din Republica Moldova. Duminica, dupa inchiderea editiei, un alt artist-icon urma sa urce pe scena de la Garina, chitaristul Scott Henderson, pentru a incheia unul dintre cele mai reusite evenimente muzicale ale acestui an.