Presedintele Comisiei pentru medicina de urgenta din Ministerul Sanatatii si coordonatorul SMURD-ului din Tirgu-Mures este ingrijorat de fuga personalului din sistem. Ce functioneaza mai bine: SMURD-ul sau Ambulanta?

Nu este o concu
Presedintele Comisiei pentru medicina de urgenta din Ministerul Sanatatii si coordonatorul SMURD-ului din Tirgu-Mures este ingrijorat de fuga personalului din sistem. Ce functioneaza mai bine: SMURD-ul sau Ambulanta?

Nu este o concurenta. Este complementaritate. Ambulanta e un serviciu judetean, cu personalitate juridica, iar SMURD-ul (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare) este o cooperare intre Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si institutiile publice locale. Amindoua sint servicii publice. SMURD-ul e in curs de raspindire. Il gasim in zece judete, iar ambulanta exista deja in toate judetele.

Atunci, ce este mai eficient: SMURD-ul sau ambulanta?

Pentru urgentele critice, urgentele cele mai mari, trebuie sa recunoastem ca eficienta si competentele SMURD-ului sint de cele mai multe ori mai mari decit ale echipajelor de ambulanta.

Sistemul SMURD poate fi implementat la Ambulanta?

E foarte greu sa iei ambulanta si sa o combini cu pompierii, care au o gindire militara. Acolo unde a fost luat un serviciu existent, cu sindicatul lui, cu problemele lui, si bagat intr-un alt serviciu, intotdeauna a fost greu de dezvoltat. Ar fi mult mai usor sa creezi un serviciu de la zero in cadrul pompierilor. Operativitatea pompierilor e diferita de cea a serviciilor civile. In majoritatea tarilor din Europa, in SUA, in Orientul Mijlociu, sistemul de prim ajutor se bazeaza in parte pe pompieri.

Este posibil ca o parte din atributiile serviciului de Ambulanta sa fie transferate la SMURD?

Eu nu exclud ca pe viitor sa existe o integrare la SMURD a citorva sarcini care in prezent sint la ambulanta. Dar acum e prea devreme. La momentul actual, SMURD-ul e inca mic si orice amestec in treburile lui inseamna distrugerea lui.

Cum poate ajuta experienta SMURD-ului?

Ambulanta s-a imbunatatit mult in ultimul timp si s-a dezvoltat. Dar exista o limita si exista probleme, pe care nu le dorim transferate la SMURD. Vrem sa dezvoltam sistemul corect, sa-l vedem functional, iar peste cinci-opt ani il vom reanaliza si vom vedea ce se poate armoniza intre cele doua.

Putem avea un sistem de medicina de urgenta comparabil cu cele din Occident, in conditiile in care, la noi, medicii sint mult mai slab platiti?

Nu. Pasiunea e pasiune. In Tirgu-Mures majoritatea personalului SMURD e format din tineri si pasiunea compenseaza lipsurile materiale. Dar nu se poate continua asa. La Mures am schimbat deja toti asistentii o data si inca 20% a doua oara, pentru ca au plecat din tara. Am avut un asistent care a plecat in Italia pentru ca nu a reusit pe salariul lui sa ia un credit de 6.000 de euro pe patru ani ca sa cumpere o masina. Dupa ce a mers la patru-cinci banci si toate l-au refuzat cu sictir ca salariul lui nu se ia in discutie, in doua luni a plecat. Acum are si masina si tot ce vrea. Problema e ca nu se gindea sa plece pina nu a fost fortat.

Cit cistiga un medic de urgenta?

Avem medici care pleaca si cu doua, trei sute de euro in mina dupa o luna de munca.

Se investeste in medicina de urgenta?

Ambulanta va primi peste 1.300 de masini noi, iar SMURD-ul, peste 140. O mare parte din ele sint dotate cu sisteme ce permit conectarea bolnavilor la un aparat, asistentul medical sau pompierul apasa pe un buton si datele se transmit imediat la un spital. Pina la sfirsitul anului, 61 de spitale de urgenta vor avea astfel de aparate.

Daca se investeste in aparatura, in medici de ce nu?

Eu nu pot sa dau acest raspuns. Dar daca un rezident care abia a terminat facultatea se va mai trezi mult timp cu 250 de euro in mina, vom avea probleme mari. Aici este segmentul care ne pleaca cel mai mult. Iar afara se iau doar oamenii de calitate. Va veni un moment cind va trebui sa importam si noi medici, dar s-ar putea ca noi sa aducem doctori mult mai slabi decit cei care pleaca. Eu stiu o colega care e sefa de sectie la anestezie si terapie intensiva si careia i s-a propus sa plece sef de sectie in Spania. La Cluj s-au primit oferte pentru zece medici de urgenta sa mearga sa lucreze in Franta.

Pe ce salariu pleaca?

Minimum 2.500-3.000 de euro pe luna. Dar si costurile sint mai mari.

Ce se face acum pentru cresterea salariilor medicilor?

In Comisia de medicina de urgenta de la minister am propus sa crestem sporul de 25% pe care il au medicii de urgenta undeva intre 50 si 100%. Sa putem macar sa le dublam salariile.

In prezent, un medic legist, care se ocupa de oameni morti, are un spor de 100%, iar unul care incearca sa salveze oamenii de la moarte are spor de doar 25%. Care e explicatia?

Asta e aberatia sistemului. Si asistentele de la dializa au sporuri de pina la 100% pentru ca in lege scrie ca exista riscul sa fie infectate, dar un medic de la SMURD are spor de doar 25%, desi riscurile sint mult mai mari. De ce? Pentru ca, la momentul cind s-a facut legea, cineva a avut interesul ca aceste categorii sa aiba sporuri de 100%.

Asadar, in cazul cel mai bun, medicii de urgenta vor cistiga maximum 600 de euro. Este suficient ca sa ii impiedice sa plece?

Cel putin, sper sa nu mai fie la fel de doritori sa plece, daca vor simti ca sint apreciati. Si daca numarul celor care pleaca scade cu 5%, tot e bine. E aberant sa ceri plata identica cu ce se plateste in Europa acum. Dar e normal sa ai un salariu care sa iti permita sa traiesti decent, fara sa intinzi mina la altii. Eu nu am solutii perfecte, dar cum s-au gasit solutii pentru magistrati, pentru anumite categorii sociale, trebuie gasite si pentru medici, pentru ca altfel riscurile sint majore. Ne vom trezi fara medici, asistente si infirmiere. Greutatile cu personalul ne fac sa ne gindim la o schimbare de sistem. Vrei un medic pe fiecare ambulanta? E imposibil. Vrei un asistent la fiecare colt de strada? E imposibil.

Medicii de urgenta pleaca. Cine vine din urma?

Ministerul ne-a ajutat cind ne-a dat 200 de locuri la rezidentiat pentru medicina de urgenta, dar modul de selectie este deficitar, pentru ca nu-i incurajeaza pe medici sa-si aleaga ceea ce doresc. La noi, alegerea locului de rezidentiat se face pe niste note a caror valoare este zero daca vrem sa aflam daca cineva e bun sau nu pentru un domeniu. Multi aleg medicina de urgenta doar ca sa nu ramina fara loc si viata lor dupa ce au intrat in aceasta specialitate e indreptata spre a o schimba cu alta, nu pentru a o practica.

Inseamna ca sistemul actual de rezidentiat trebuie schimbat?

Ar trebui sa existe solutii, chiar daca asta inseamna sa bulversezi complet sistemul. Medicina se face cu pasiune. Nu poti sa dai un test, iar apoi sa spui: asta e nota, iti place, nu-ti place, asta e locul tau in viata. Toata lumea zice ca medicina e o arta. Cum poti sa te astepti de la cineva sa fie artist, daca nu-i place ce face? N-are cum.

Media de admitere la facultatile de medicina e in scadere. Nu e si asta o problema?

Ba da. E o problema de selectie si mai este una demografica. Peste tot in lume exista un filtru in facultate. La noi, cine intra in anul I termina si anul VI. In strainatate, selectia se face de la inceput, nu la sfirsit. In plus, de obicei, medicii sint 60% femei, 40% barbati. La noi procentul este de 80% femei. Nu spun ca ele nu se descurca, dar este o problema. Pentru ca s-a vazut in strainatate ca femeile medici, cu cit ajung sa cistige mai bine, sa-si faca o familie, sa aiba copii, incep sa lucreze mai mult cu jumatate de norma. La noi este mentalitatea de pe timpul lui Ceausescu: fetele sa faca medicina, ca este munca de birou, iar baietii sa mearga la fabrica, unde este munca de muschi.

Urgente SMURD intervine la accidente rutiere, de munca sau casnice, explozii, accidente cu victime multiple. Pentru transferul unor pacienti, personalul foloseste de multe ori elicoptere si avioane.

Mai multe amanunte despre activitatea SMURD la www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.