Miliardarul rus spune ca, daca statul ii cere inapoi compania Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume, cedeaza fara comentarii, pentru ca nu se separa de stat si nu are interese ascunse. Miliardarul rus Oleg Deripaska (foto) a declarat vineri ca este gata oricind sa dea inapoi statului compania Rusal, daca acesta o va cere, relateaza „Financial Times" („FT"). „Daca statul spune ca trebuie sa renuntam la companie, o sa renuntam. Eu nu ma separ de stat. Nu am alte interese", a declarat Deripaska pentru „FT".

Rusal este cel mai mare producator de aluminiu din lume, desi va fi depasit de Rio Tinto si Alcan o data ce fuziunea anuntata joi intre cele doua rivale va fi incheiata. La 39 de ani, Oleg Deripaska are o avere estimata la peste 23 de miliarde de dolari (al doilea ca avere din Rusia, dupa Roman Abramovici) si este insurat cu nepoata fostului presedinte al Rusiei Boris Eltin.

Deripaska spune ca a fost un om foarte norocos in multe privinte - spre exemplu, unii dintre cei mai mari competitori ai sai si-au facut iesirea de pe piata aluminiului de buna-voie.

Anatoli Bikov, mogulul aluminiului din Krasnoiarsk, i-a vindut, spre exemplu, afacerea sa lui Deripaska dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru ceea ce Bikov numeste acuzatii false. Apoi a existat Anton Malevski, reputatul sef al unei organizatii criminale care „bintuia" industria aluminiului. Acesta a decedat intr-o vacanta in Africa de Sud pentru ca parasuta sa nu s-a deschis. „Ii placea sa traiasca intens", spune Deripaska. Miliardarul rus a mai afirmat ca nu are nevoie sa se apere pentru cariera sa.

„Nu imi este rusine si nu am nevoie sa ma ascund. Pentru mine este interesant sa dezvolt o companie pe termen lung. Istoria va judeca. Am fost un om norocos. Puteti sa considerati ca totul a cazut din cer", a declarat Oleg Deripaska. Timp de multi ani, asocierea cu industria ruseasca a aluminiului era un cosmar in materie de relatii publice. Insa acum, Deripaska se repozitioneaza, investind miliardele de dolari obtinute din aluminiu in industria lemnului, constructii, industria aeronautica sau in cea constructoare de masini. De asemenea, in prezent se pregateste sa listeze Rusal (care in acest an a preluat rivala Sual si activele pe aluminiu ale Glencore, cu sediul in Elvetia) la London Stock Exchange, cel tirziu in noiembrie, cu o oferta publica ce se asteapta a acumula pina la noua miliarde de dolari. Insa in ciuda succesului afisat de Deripaska in materie de ingropare a trecutului sau, unul dintre fostii parteneri de afaceri refuza sa taca.

Mihail Cherney, unul dintre „parintii" controversati ai industriei aluminiului din Rusia din perioada postsovietica, spune ca se pregateste sa ceara, din nou, 20% din Rusal, in care, conform propriilor spuse, s-a aflat intr-un parteneriat de 50-50% cu Deripaska in cea mai mare parte a anilor ’90. Cherney spune ca avocatii sai detin mii de acte care dovedesc parteneriatul. Pe masura ce procesul desfasurat in Londra evolueaza, reflectoarele sint puse tot mai des pe ridicarea lui Deripaska in fruntea unei industrii care cindva era pe mina unor criminali. Pentru ca lucrurile sa stea si mai rau, Departamentul de Stat al Statelor Unite a confirmat, recent, ca i-a interzis intrarea in tara lui Oleg Deripaska, dupa ce ii daduse o viza in 2005-2006. Deripaska neaga orice parteneriat cu Cherney.