Pana la sfarsitul anului, Ministerul Mediului trebuie sa contracteze 270 de milioane de euro din fondurile europene, prin intermediul proiectelor incluse in Programul Operational Sectorial (POS) pentru mediu. Termenul final de utilizare a acestei sum
Pana la sfarsitul anului, Ministerul Mediului trebuie sa contracteze 270 de milioane de euro din fondurile europene, prin intermediul proiectelor incluse in Programul Operational Sectorial (POS) pentru mediu. Termenul final de utilizare a acestei sume este anul 2010. Valoarea totala a fondurilor europene de care tara noastra va beneficia in perioada 2007-2013 este de 4,5 miliarde de euro, la care se adauga circa un miliard de euro cofinantare din partea guvernului. Ministerul Mediului si-a stabilit sase axe de implementare a proiectelor. Astfel se va merge pe proiecte ce vizeaza managementul si calitatea apei, gestionarea deseurilor, reabilitarea terenurilor poluate istoric, sectorul termoficare, protectia naturii, protectia impotriva inundatiilor, eroziunea costiera si asistenta tehnica. Circa 60% din suma totala, adica 3,27 miliarde de euro, vor fi alocate pentru sectorul apa si apa uzata. "Aceasta axa prioritara a fost conceputa in acest fel, intrucat, din totalul de 29,3 miliarde de euro care trebuie investite in mediu pana in 2018, 19,9 miliarde de euro reprezinta necesarul de investitii in sectorul de apa potabila", a explicat Attila Korodi, ministrul Mediului (foto).     PROIECTE. Primele 15 proiecte finantate prin POS-Mediu vizeaza managementul si calitatea apei si managementul deseurilor. Intrucat valoarea fiecaruia dintre proiecte depaseste 25 de milioane de euro, potrivit normelor europene, acestea necesita aprobarea Comisiei Europene (CE). Toate cele 15 proiecte au beneficiat de asistenta tehnica din fonduri ISPA. Conform acestor proiecte vor fi realizate 90 de statii de epurare a apei. In acest sens, in cel mult doua luni, ministerul va transmite Comisiei Europene lista cu primele proiecte finantate din POS-Mediu. "Primul proiect in domeniul managementul apei va fi implementat in judetul Brasov, unde sunt probleme", a explicat Korodi. Potrivit directorului general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, Liliana Chirila, cele zece proiecte privind sectorul de apa si apa uzata, care vor fi transmise pana la sfarsitul lunii iulie la Bruxelles, au o valoare de peste 800 de milioane de euro. Celelalte cinci proiecte privind managementul integrat al deseurilor au o valoare totala de 200 de milioane de euro. "Unele proiecte nu au fost inca finalizate pentru a fi trimise la Bruxelles, intrucat, spre exemplu, in Giurgiu, Harghita si Covasna exista probleme privind dreptul de proprietate al terenurilor", a spus ministrul Mediului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.