Ce bem, ce mancam - produsul nu are E-uri Lipsa aditivilor alimentari nu inseamna neaparat ca produsul poate fi consumat de toata lumea. Uleiul vegetal hidrogenat poate provoca probleme de sanatate. Gizi, biscuiti cu branza, contin, conform etichetei: "faina de grau, zahar, ulei vegetal hidrogenat, zer praf, glucoza, sare, lapre praf, pudra de branza (1%), praf de copt, arome naturale de branza, enzima". Importatorul nu s-a straduit sa traduca in limba romana si valorile nutritive. Cu toate acestea va putem spune ca ele sunt urmatoarele: "valoarea nutritionala/100 g: 433/1810 kcal/kj si pe 70 g 303/1266 kcal/kj, proteine 5,59 g/3,91 g, grasimi 21,66 g/15,16g, carbohidrati 53,89 g/37,72 g".   ANALIZA. Produsul face parte din gama biscuitilor, avand un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi si glucide. Biscuitii contin si grasimi vegetale hidrogenate periculoase pentru sanatate. Pe langa amidonul din faina de grau, biscuitii mai contin zahar si glucoza, cu index glicemic ridicat. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, remarca faptul ca producatorul nu specifica ce fel de enzima s-a folosit la prepararea acestor biscuiti. De asemenea, nu este specificata natura chimica a prafului de copt. Ingredientele utilizate confera produsului o densitate calorica foarte ridicata - 433 kcal/100 g. Biscuitii contin o sursa de gluten.   CONCLUZII. Specialistul ne spune ca produsul este contraindicat diabeticilor, supraponderalilor si obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor, persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, hepatice si renale. Interzis bolnavilor de celiachie, din cauza cotinutului de gluten. In Statele Unite ale Americii grasimile vegetale hidrogenate au fost interzise din cauza efectele negative pe care le au asupra organismului, in special a celor cu probleme de greutate.   PRECIZARI. Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul  doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.