Ancheta SFIN Tarani care se bat pe o cana cu apa, animale lesinate pe campuri parjolite de seceta, pluguri trase de boi care ara glodul uscat al unui pamant atat de ravnit in 1990 si blestemat azi. Asa arata agricultura unei tari care era candva
Ancheta SFIN Tarani care se bat pe o cana cu apa, animale lesinate pe campuri parjolite de seceta, pluguri trase de boi care ara glodul uscat al unui pamant atat de ravnit in 1990 si blestemat azi. Asa arata agricultura unei tari care era candva supranumita "Granarul Europei". Graba cu care fostele CAP-uri au fost desfiintate a lasat in urma un adevarat dezastru, care acum isi arata "roadele" in economia romaneasca.  Adevarata miza a pariului cu agricultura a fost patrimoniul de zeci de milioane de dolari al taranilor cooperatisti. Patrimoniul fostelor CAP-uri a fost evaluat in 1990 la suma de 341.248.468 de lei. O avere de 15.827.851 de dolari la cursul de atunci. In plus, taranii cooperatisti au construit din banii lor 13 case de odihna si tratament, care astazi sunt in administrarea Ministerului Muncii. Mai mult, inainte de a€™90 ei aveau propriul fond de pensii, care a fost inghitit in timp de bugetul asigurarilor sociale. Este greu de facut un bilant al bogatiei pe care taranii romani o aveau la finele anului a€™89, dar se poate afirma cu sigutanta ca, daca valorile ar fi fost bine gestionate, alta era soarta agriculturii. Care era averea taranilor cooperatisti si cum s-a ales praful de ea cititi pe larg in revista Saptamana Financiara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.