Pauza la bancomatele BRD
Sistemul informatic de carduri al BRD-Groupe Societe Generale va fi intrerupt in noaptea de marti spre miercuri, pentru trei ore si jumatate, pentru realizarea unor lucrari mentenanta la infrastructura de alimentare cu electricitate a centrului informatic al bancii, informeaza Mediafax. Cardurile nu vor putea fi utilizate intre orele 23:00 si 02:30, se arata intr-un comunicat al BRD. In intervalul mentionat, reteaua de ATM-uri si POS-uri a bancii nu va functiona, iar cardurile bancare emise de BRD nu vor putea fi utilizate pentru plati. (F.B.)
Curent de Cuciurgan
Centrala electrica de la Cuciurgan, situata pe teritoriul Republicii separatiste Transnistrene si controlata de holdingul rus RAO EAS, la care presedinte este fostul premier Anatoli Ciubais, ar putea incepe, astazi, exportul de electricitate in Romania, transmite agentia BASA Press din Republica Moldova, preluata de Mediafax. "In prezent sunt perfectate toate actele necesare pentru aceasta. Ei solicita ca exportul sa fie inceput din 14 iulie. Cred ca Republica Moldova va avea doar de castigat din aceasta tranzactie", a afirmat ministrul Industriei si Infrastructurii, Vladimir Antosii. Potrivit acestuia, Republica Moldova va percepe o taxa de tranzit la exportul electricitatii de 0,3 centi pe kWh. Centrala va putea exporta intre 60 si 105 megawati, iar transportul de energie va fi efectuat pe linia de 400 kV, pe segmentul Vulcanesti-Isaccea. Reamintim, distribuitorul roman de electricitate E.ON Moldova Distributie a anuntat ca intentioneaza sa importe, incepand din luna iulie, electricitate din Republica Moldova, in sistem "insula". (G.M.)
Avioane Craiova "la sol"
Privatizarea fabricii de avioane de la Craiova a fost sistata, au declarat surse din companie, care sustin ca decizia are legatura cu singura oferta depusa de un consortiu de firme romanesti, condus de omul de afaceri Stefan Vuza, transmite Mediafax. La inceputul acestei saptamani, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat ca a solicitat AVAS sa "intrerupa" procesul de licitatie la Avioane Craiova, daca se constata interese imobiliare in cazul singurului ofertant. La licitatia pentru vanzarea unui pachet de 80,9% din actiunile companiei s-a inscris un consortiu de firme romanesti, alcatuit din Aerofina SA Bucuresti, A5 Invest SRL Caransebes, A2 Impex SRL Ploiesti si UZUC SA Ploiesti. (F.B.)
CFR Marfa la privatizarea MAV
CFR Marfa va participa la privatizarea companiei MAV din Ungaria, specializata in transport feroviar de marfa, a declarat, ieri, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. "In urma analizelor si discutiilor la nivelul conducerii CFR Marfa, am dat un mandat companiei pentru demararea procedurilor de participare la privatizarea firmei omoloage din Ungaria. Ar fi un obiectiv de mare importanta, in cazul in care privatizarea va reusi", a spus Orban. El a explicat ca firmele romanesti trebuie sa iasa din cadrul national de activitate si sa elaboreze strategii de patrundere pe alte piete, pentru a se putea dezvolta in conditiile actuale de concurenta. Fondurile necesare nu vor fi asigurate de la bugeturi de stat, ci din alte surse, posibil prin asocierea cu un consortiu bancar sau fonduri de investitii, a precizat Orban. (C.P.)