Companiile de asigurari considera ca amanarea cu cateva luni a lansarii sistemului de pensii private nu face altceva decat sa interzica romanilor accesul la un sistem de pensii private viabil. "Orice este posibil, dar o amanare a implementarii sis
Companiile de asigurari considera ca amanarea cu cateva luni a lansarii sistemului de pensii private nu face altceva decat sa interzica romanilor accesul la un sistem de pensii private viabil. "Orice este posibil, dar o amanare a implementarii sistemului nu ar fi deloc un lucru bun pentru romani. Deja suntem in intarziere cu implementarea reformei pensiilor, iar situatia demografica a tarii se inrautateste pe zi ce trece.
Cu cat se intarzie mai mult demararea implementarii reformei, cu atat mai greu va fi sa cream un nivel decent al veniturilor la pensionare pentru actualii contribuabili. CSSPP a creat un cadru legislativ adecvat si 3-5 administratori asteapta startul la 1 august. Ratarea acestei oportunitati ar fi o mare pierdere pentru romani", a declarat Adrian Allott, CEO Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Private. El a precizat ca Aviva este pregatita sa inceapa vanzarile la 1 August si sa investeasca in compania de pensii nou infiintata si ca sunt create deja canale de distributie si exista o forta de vanzari pregatita sa actioneze. "Daca sistemul va fi amanat dintr-un motiv sau altul, actionarii Grupului vor decide redirectionarea banilor in alte filiale din lume spre a fi investiti" a adaugat Adrian Allott.
Companiile nu vad nici o piedica
Sindicatele considera ca sistemul pensiilor private nu poate fi "pornit" la 1 august, asa cum era stabilit, deoarece nu exista sistemul informatic de evidenta al contribuabililor si nu a fost derulata o campanie ampla de inforamare a contribuabililor. Pe de alta parte, companiile de asigurari sustin ca infrastructura sistemului este aproape pusa la punct. In plus, compania citata mai sus afirma ca CSSPP planuieste o campanie de informare masiva care va prezenta in mod explicit riscurile si beneficiile sistemului asa cum se regasesc in prospectele trimise comisiei de catre administratorii de fonduri. Aviva considera ca afirmatiile potrivit carora femeile vor fi defavorizate in favoarea barbatilor sunt nefondate pentru ca nimeni nu stie cum se va face plata acestor fonduri; in acest moment nu exista nici o lege care sa stipuleze modalitatea prin care fondurile acumulate acum vor fi platite contribuabililor la pensie. Insa acesta este unul din prinicipalele motive pentru care sindicatele cer intarzierea demararii sistemului de pensii private, considerand ca legea este incompleta.
Fondurile de pensii facultative acreditate
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, ieri, societatea Raiffeisen Asset Management ca administrator de fonduri de pensii facultative (Pilonul II). Totodata, CSSPP a autorizat prospectul schemei de pensii facultative "Raiffeisen Acumulare", administrat de Raiffeisen Asset Management. Autoritatea de reglementare a avizat si modificarea prospectelor schemelor de pensii facultative ING Clasic si ING Optim, administrate de ING Asigurari de Viata. Anterior, consiliul CSSPP a autorizat fondurile de pensii facultative (Pilonul III) ING Optim si AZT Vivace, administrate de ING Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, precum si prospectul schemei de pensii facultative OTP Strateg Fond de Pensii Facultative, administrat de OTP Garancia Asigurari. Potrivit datelor CSSPP, fondurile de pensii facultative active sunt ING Clasic si ING Optim (ING Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), Pensia Mea (Aviva Asigurari de Viata) si BCR Prudent (BCR Asigurari de Viata).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.