Presedintele Traian Basescu i-a reclamat la CSM pe judecatorii care au decis ca in parcul Bordei se pot ridica zgirie-nori.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat de seful statului ca sa ancheteze cum s-a dat decizia judecatoreasca prin care li se impune Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa modifice Planul Urbanistic General pentru a permite constructii masive in parcul Bordei. "Dupa parerea mea personala, judecatorii trebuiau sa tina cont de PUG, atunci cind au dat o hotarire prin care cer sa se modifice Planul de Urbanism General", a spus presedintele ieri, la Radio Romania Actualitati.

Parerea sa este ca in acest caz "a fost un amestec al puterii judecatoresti in treburile unei puteri executive, care este Primaria Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti". "Am sesizat CSM si am cerut o ancheta pe aceasta tema", a anuntat el. Conform aprecierilor sale, miza "jocului Bordei" este de fapt ca proprietarul parcului, Costica Constanda, "sa preia", in schimbul parcului Bordei, "terenul de sub Satul Francez, aflat in prezent in proprietatea Primariei Bucuresti". Aceeasi intentie a avut-o inainte, potrivit lui Basescu, si "grupul de la Baneasa" Bitner-Petrache.

Partea din Satul Francez care apartine municipalitatii, deci si bucurestenilor, valoreaza, conform aprecierilor lui Basescu, aproximativ 200-300 de milioane de euro. El a mai aratat ca in baza PUG al Capitalei, Constanda nu ar avea voie sa construiasca decit pe 15% din spatiul verde al parcului Bordei, cladiri cu cel mult doua etaje pentru spatii de agrement si nicidecum cladiri masive de birouri.