Secretarul britanic pentru dezvoltare internationala, Douglas Alexander, a sugerat o schimbare in politica externa fata de Statele Unite. El a spus diplomatic ca puterea unei tari depinde de aliantele sale mai degraba decit de forta militara.

Intr-un discurs la Washington, Douglas Alexander a declarat ca, in timp ce britanicii sustin Statele Unite in lupta impotriva terorismului, izolationismul nu functioneaza intr-o lume interdependenta. "In secolul al XX-lea, puterea unei tari era deseori masurata in functie de cit putea acea tara sa distruga. In secolul al XXI-lea, puterea ar trebui sa fie masurata prin ceea ce putem construi impreuna", a declarat Alexander.

Presa britanica a interpretat aceste declaratii ca fiind un semnal al unei schimbari in relatiile dintre noul guvern britanic si Washington. "Trebuie sa facem noi aliante, bazate pe aceste valori comune; aliante care nu doar sa ne protejeze, dar care sa fie deschise catre lume", a mai spus Douglas Alexander.

De altfel, si premierul britanic Gordon Brown a promis sa faca schimbari in politica britanica pentru a recistiga increderea electoratului, dupa zece ani de conducere exercitata de Partidul Laburist, si in special pentru a se demarca de razboiul din Irak, foarte criticat la nivelul opiniei publice in Marea Britanie.

Apropierea de Washington a predecesorului lui Brown in functie, Tony Blair, nu a fost vazuta cu ochi buni de multi britanici. In timp ce doar putini analisti se asteapta ca Brown sa anunte o retragere imediata a trupelor britanice din Irak - el a promis sa respecte angajamentele asumate -, exista speculatii cu privire la faptul ca o retragere a trupelor ar putea cistiga teren in politica noului guvern.

Un pas s-a facut deja, de vreme ce Marea Britanie si-a redus numarul militarilor in Irak si are in prezent aproximativ 5.500 de soldati desfasurati in sudul Irakului. O politica asemanatoare se prefigureaza si in SUA, unde Camera Reprezentantilor a votat pentru a treia oara, joi, o retragere a trupelor din Irak. Doua actiuni similare anterioare nu au avut succes in Senat sau au fost respinse prin veto de presedintele George W. Bush.

Un raport al Casei Albe, publicat saptamina aceasta, arata ca guvernul irakian a avut rezultate amestecate in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor trasate. Potrivit textului, conditiile sint inca periculoase, la sase luni de cind Bush a ordonat noua strategie.

Douglas Alexander a declarat ca, in conditiile in care exista putine provocari globale care nu necesita angajamentul Washingtonului, tarile lumii ar trebui sa colaboreze prin intermediul organizatiilor precum ONU si sa caute solutii la problemele de pe plan mondial. "Trebuie sa demonstram prin actiunile noastre ca sintem internationalisti si nu izolationisti; multilateral orientati si nu unilateral orientati", a spus el. "Nu exista securitate sau prosperitate pe plan intern decit daca reusim sa gestionam aceste provocari globale la adresa securitatii, globalizarii, schimbarii climatice, bolilor si saraciei. Trebuie sa recunoastem aceste provocari si sa promovam o abordare internationalista", a subliniat Alexander.