Anchetatorii ONU au identificat mai multe persoane implicate in asasinarea fostului premier libanez Rafiq Hariri, potrivit raportului publicat la sfirsitul acestei saptamini.

Documentul intocmit de seful comisiei de ancheta inte
Anchetatorii ONU au identificat mai multe persoane implicate in asasinarea fostului premier libanez Rafiq Hariri, potrivit raportului publicat la sfirsitul acestei saptamini.

Documentul intocmit de seful comisiei de ancheta internationala independenta asupra atentatelor comise in Liban in 2005, procurorul belgian Serge Brammertz, avertizeaza si cu privire la degradarea situatiei politice din Liban, care ar putea avea un impact negativ asupra desfasurarii anchetei.

Raportul de 20 de pagini arata ca dovezile adunate de anchetatori au "dus la identificarea unor persoane care ar putea fi implicate in pregatirea si executarea atentatului asupra lui Rafiq Hariri si a altor atacuri aflate in ancheta". Textul este al optulea raport interimar de la asasinarea lui Rafiq Hariri si a altor 22 de persoane la 14 februarie 2005, intr-un atentat cu masina-capcana.

Textul confirma elementele prezentate de rapoartele preliminare. Potrivit raportului, atacatorii au folosit sase telefoane mobile in coordonare pentru a supraveghea si a urmari deplasarile lui Rafiq Hariri in saptaminile precedente atentatului. Acestia au jucat un rol central in pregatirea si executarea atentatului in sine.

Anchetatorii l-au cercetat minutios pe Ahmed Abou Adass, care a revendicat atentatul impotriva lui Hariri intr-o inregistrare video, si au ajuns la concluzia ca acesta nu a fost teroristul responsabil pentru explozia masinii-capcana. Potrivit anchetatorilor, Adass fie a fost fortat sa faca acea inregistrare video cu revendicarea atentatului si apoi probabil a fost ucis, fie a inregistrat de bunavoie caseta cu alte persoane care apartin unei grupari extremiste mai importante.

Intr-un raport din octombrie 2005, comisia de ancheta a emis ipoteza ca Ahmed Abou Adass s-ar fi aflat in Siria inainte de atentatul asupra lui Hariri. "Degradarea climatului politic si de securitate va avea probabil un impact negativ asupra investigatiei comisiei de ancheta in lunile urmatoare", avertizeaza raportul.

Textul face referire si la luptele dintre armata libaneza si militantii islamisti, la asasinarea deputatului antisirian Walid Eido si la atacul asupra convoiului ONU, soldat cu moartea a sase militari din Castile albastre in sudul tarii, luna trecuta. Raportul se refera si la tribunalul international stabilit de ONU pentru judecarea asasinilor lui Rafiq Hariri, ca urmare a unei rezolutii a Consiliului de Securitate, la 30 mai. "Comisia de ancheta a luat mai multe masuri necesare pentru facilitarea trimiterii dosarului catre tribunalul international, atunci cind acesta va fi deschis", arata ultimul raport ONU.

Cel mai cunoscut reprezentant al clasei politice libaneze care se opune influentei exercitate de Siria asupra Libanului, Rafiq Hariri, a fost asasinat, impreuna cu alte 22 de persoane, intr-un atentat cu masina-capcana, la Beirut, la 14 februarie 2005. Siria, blamata ca a comandat asasinatul fostului premier libanez, neaga orice implicare. Dupa terminarea anchetei, un tribunal a fost stabilit prin Rezolutia 1757 a ONU, care urmeaza sa-i judece pe cei responsabili pentru asasinarea lui Hariri, dar infiintarea sa nu a fost inca decisa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.