Minunata - rapida si consistenta  E greu sa faci o mama sa creada ca fiica ei nu are doua maini stangi la bucatarie si ca ea e de vina daca fata nu stie sa fiarba macar un ou. Zilele trecute a venit la mine o veche prietena pe care m-am bucurat s-o revad.
Am discutat una-alta si, am ajuns la motivul real al vizitei. Prietena mea avea o fata care terminase o facultate si nu stia sa fiarba un ou. Nu intelegeam ce o impiedica s-o invete?! "Draga mea" incepe ea periajul, "te rog, invat-o tu pentru ca mie imi vine s-o omor!" Am acceptat si a ramas ca la sfarsitul saptamanii sa vina la mine. Timpul a trecut si sambata isi facu aparitia fata. Frumusica foc, eleganta, frumos mirositoare, unghii cu stelute, ce mai... numai buna de taiat ceapa! Dicutam ce si cum si, dupa o cafea si un cocteil rece, am hotarat sa-i dam o lectie maica-sii!  ZIS SI FACUT! Ne-am apucat de treaba incepand prin a echipa si spala ucenica, care nu putea intra sa-mi imputa bucataria cu Channel! Am inceput prin a fierbe oua. Simplu, fata s-a descurcat de minune: moale, cleios, tare! Fara nazuri si cu executie degajata a facut ceai, a curatat cartofi cu un cutit special, care nu-i punea unghiile in primejdie, i-a pus la fiert, urmand sa-i papam la pranz. Deci, pana acum nimic rau in manifestarile fetei, ba chiar era din ce in ce mai relaxata si curioasa. Pentru cartofii fierti am facut o omleta cu telina. Am scos din frigider patru oua, un morcov, o telina mica, o ceapa, o capatana de usturoi, un ardei gras mic, marar si patrunjel si o bucata de costita afumata. Ne-am apucat de curatat legumele si fata se achita perfect de sarcina, apoi le-a spalat, eu am curatat ceapa (ca sa nu-i stric din prima machiajul) si am tocat-o marunt. Ea a dat prin razatoare morcovul, telina si a taiat marunt ardeiul. Am curatat si cinci catei de usturoi pe care i-am tocat. Ea a spalat si a tocat marunt verdeata. Pe masa si-au facut aparitia castronele: cu telina si morcov, unul cu ceapa, altul cu ardei si cel cu verdeata, puse langa farfurioara cu usturoi. Se uita la ele ca fascinata. A pus la incins uleiul si cand i-am zis sa puna ceapa si morcovul cu telina, un praf de sare si sa dea focul mai mic, era incordata toata. I-am dat una la fund, asa, de deconectare, a ras si a amestecat vartos. I-am pus capacul la tigaie si ne-am asezat pentru un cocteil cu bere si suc de coacaze, de relaxare!  INCANTARE. Dupa zece minute, ea a pus usturoiul, ardeiul gras si a amestecat. Eu i-am pus la prajit sase feliute subtiri de costita. A batut intr-un castronel ouale si le-a turnat peste legume, uniform, asa c-am laudat-o. Eu i-am pus scovergelele de costita si ea a pus verdeata si piperul. Se uita incantata la minunea de omleta si nu-si incapea in piele. I-am aratat cum s-o ruleze, am taiat-o in doua si am scos-o pe farfurii cu cartofi fierti si castraveti noi murati, reeeci, reci, din frigider! Ma si ce-am mai mancat! Cea mai buna omleta din lume! Si, ne-am mai dres cu un cocteil de bere... Si, uite asa, s-a facut de ora patru dupa-amiaza cand fata trebuia sa plece. Si-a schimbat tinuta, ne-am pupat si in prag imi zice: "Tanti, nu-i spuneti mamei ca am invatat ceva. Vreau sa mai vin! In octombrie ma marit si plec in State! Va roooog!", miorlai ea, facandu-ma sa ma topesc.   Atentie! Folositi oua proaspete. Telina poate fi mai multa sau mai putina, dupa plac. Ceapa poate fi tocata fin sau solzisori, iar morcovii pot fi dati pe razatoarea mare sau cea mica. Cantitatea de morcov poate fi marita dupa plac. Puteti folosi in loc de ceapa, praz. Folositi ardei gras tocat marunt, e mai gustos! Taiati costita in felii foarte subtiri, ca sa se ruleze si sa devina crocanta. Puteti folosi si felii de bacon, taiate patratele de cinci centimetri. Folositi ca verdeata si oregano, cimbru, dar ideal este mararul si patrunjelul.