Obligat adesea sa renunte la colectii din lipsa de spatiu, Muzeul Britanic isi construieste un nou sediu, de peste 1.000 de metri patrati.

Dupa ce conducerea Muzeului Britanic a fost fortata sa refuze una dintre cele mai mari expozitii de arta egipteana din cauza lipsei de spatiu, s-a hotarit sa investeasca intr-un nou spatiu de expozitii. Noul sediu al muzeului va putea gazdui cele mai mari expozitii din lume si va costa guvernul britanic aproximativ 100 de milioane de lire sterline. Muzeul nu a fost pus pentru prima oara in situatia de a refuza oferte de expozitii din lipsa de spatiu. Peste 130 de comori ale Egiptului antic (cea mai mare colectie din lume de artefacte care apartin cultului lui Tutankhamon) sint acum expuse in Dome, Greenwich, pentru ca salile Muzeului Britanic erau arhipline.

Noul complex expozitional va avea peste 1.000 de metri patrati unde vor fi expuse cele mai ample colectii ale muzeului. "Pentru expozitia Michelangelo am fi putut avea de trei ori mai multi vizitatori daca am fi avut mai mult spatiu", a spus Neil MacGregor, directorul muzeului. Din cauza cozilor interminabile de vizitatori, se intimpla adesea ca muzeul sa ramina deschis si dupa miezul noptii pentru a nu-i dezamagi pe cei care au venit special pentru aceasta expozitie. Noul sediu va fi plasat la Montague Place, in Bloomsbury, unde acum sint spatii de birouri, de cind s-a mutat biblioteca. Conducerea muzeului spera sa inaugureze sediul in 2011. Complexul nu va fi gata pentru marea expozitie de arta chinezeasca planificata pentru toamna, "The First Empero: China’s Terracotta Army". Peste 30.000 de oameni si-au rezervat deja bilete pentru show-ul din septembrie. (I.C.)