In Malta, o pizza costa aproape 10 euro, iar un pahar de "Kinnie", o bautura racoritoare specifica, doi euro. Pentru cei pe care ii tine buzunarul, preturile maricele sunt compensate din plin de frumusetea si de ineditul locurilor.


M
In Malta, o pizza costa aproape 10 euro, iar un pahar de "Kinnie", o bautura racoritoare specifica, doi euro. Pentru cei pe care ii tine buzunarul, preturile maricele sunt compensate din plin de frumusetea si de ineditul locurilor.


Malta, Gozo si Comino. Trei insule, 316 kilometri patrati, 400.000 de locuitori. O tara cat un oras, in care nu iti dai seama cand treci dintr-o localitate in alta, cu un singur aeroport, dar cu farmec, istorie si inedit cat n-ar incapea in multe mii sau zeci de mii de kilometri patrati de destinatie turistica plina de pretentii.

Ar fi nevoie de cate un sejur separat pentru a descoperi in amanunt variata oferta malteza. Golfuletele limpezi, numai bune pentru inot, pentru bronz mediteranean si pentru lenevit intr-un sezlong, locasele de cult renascentiste si palatele baroci, inexplicabilele constructii din piatra, mai vechi decat piramidele, toate acestea fac din micutul arhipelag nu doar un loc de relaxare, dar si un muzeu in aer liber. Un muzeu presarat la tot pasul cu surprize.

BEJ SI AZURIU. Prima reactie pe care s-ar putea sa o ai cand avionul survoleaza arhipelagul este ca atat bej nu vei mai vedea vreodata in aceasta viata. Este nu doar culoarea nisipului, ci si a locuintelor joase, pe stil oriental, si contrasteaza de minune cu azuriul atat al marii, cat si al piscinelor care-ti fac cu ochiul inca de cand esti in aer.
O alta surpriza este limba pe care o auzi vorbita in jur. Degeaba vei ciuli urechile in fiecare zi, cautand sa intelegi cate ceva. Desi lexicul maltez nu e deloc sarac in cuvinte provenite din italiana, rezonantele limbii sunt mai degraba arabesti. La fel de amestecata este si oferta culinara. Fructele de mare, scoicile si pestele fac casa buna cu pizza si pastele si cu ciudateniile bucatariei traditionale. Este extrem de greu de spus in cateva cuvinte povestea tarii celei mai mici si poate celei mai captivante din Uniunea Europeana. O tara cu aspect oriental, cu oameni care vorbesc mult, inclusiv din gesturi, ca toti latinii, si cu preturi demne mai degraba de nordul Europei.

OFERTE. Malta nu este o destinatie tocmai familiara turistilor romani. "Cei care aleg o vacanta in acest arhipelag sunt surclasati de departe de turistii care prefera Spania, Grecia sau Turcia. Malta ofera alt tip de produs. Este cautata mai mult de oamenii cu un anumit nivel intelectual, oameni care vor sa si viziteze, pe care ii intereseaza istoria", ne-a declarat Liviu Curta, directorul unei agentii de turism. Un sejur de sapte nopti la un hotel de trei stele costa de la 325 de euro de persoana. In pret sunt incluse micul dejun si transportul cu o cursa charter directa. La patru stele, preturile sunt cu cateva zeci de euro mai mari, in timp ce la cinci stele, pretul unui sejur "sare" de 600 de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.