"Mieros si obraznic... o lectura inspaimantatoare. Am savurat fiecare secunda." Asa recomanda Stephen King romanul lui John Sandford "Legile crimei". Si are perfecta dreptate. Fiindca aproape fiecare pagina inseamna o descindere intr-un u
  "Mieros si obraznic... o lectura inspaimantatoare. Am savurat fiecare secunda." Asa recomanda Stephen King romanul lui John Sandford "Legile crimei". Si are perfecta dreptate. Fiindca aproape fiecare pagina inseamna o descindere intr-un univers infernal, in care ispravile ucigasului in serie Louis Vouillion solicita adrenalina cititorului. De profesie avocat, acest asasin ii provoaca pe politistii din Minnesota la o competitie aspra, sfidandu-i, batjocorindu-i si imaginandu-si ca nu va da niciodata socoteala pentru faptele sale. Culmea trufiei - in locurile crimelor sale lasa biletele care, in conceptia lui, alcatuiesc un manual de instructiuni necesar oricarui ucigas care vrea sa eludeze prinderea si pedeapsa: "Nu purta niciodata o arma care a fost folosita", "Fereste-te sa fii descoperit intamplator", "Nu urma niciodata un tipar care poate fi recunoscut". Dar, fara voia lui, tocmai datorita acestor biletele, Vouillon isi creeaza un tipar respectat cu sfintenie.        


Pana la urma, celui poreclit "Cainele turbat" ii va veni de hac un locotenent de politie nonconformist, Lucas Davenport. Acesta este un afemeiat notoriu, un jucator norocos la cursele hipice si un inzestrat creator de jocuri electronice. Poarta costume elegante si conduce un Porsche. N-are nici o ezitare sa apese pe tragaciul revolverului sau. In palmaresul lui figureaza cinci victime executate in legitima aparare. Cel putin asa sustine politistul, desi colegii il suspecteaza de comportament violent. Uneori, e mai dur si mai lipsit de scrupule decat criminalul pe care il urmareste si caruia ii intinde cu viclenie o "momeala", pentru a ajunge fata in fata cu el si a-l impusca, fara a-l mai acorda sansa de a aparea intr-un tribunal. Dar, in acelasi timp, exercita o atractie irezistibila pentru oricine il cunoaste, ca o vedeta de film. E, intr-adevar, "mieros si obraznic". Un personaj bine conturat, puternic si credibil. De altfel, intreaga intriga a acestui roman scris cu febrilitatea jurnalistului care a fost John Sandford (castigator si al unui Premiu Pulitzer) e si verosimila, si bine articulata, beneficiind si de o buna cunoastere a modului in care actioneaza politia. De remarcat si pasajele care descriu activitatea unor ziaristi frenetici, dornici de subiecte senzationale, luati deseori peste picior de catre autorul acestui roman, parcurs dintr-o suflare si imposibil de uitat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.