In Japonia este interzisa folosirea Internetului, ca mijloc de promovare a figurilor politice, in campania electorala.

Acum ca alegerile pentru Camera Consilierilor au inceput, candidatilor nu le mai ramine decit sa-si porneasca portavocele de pe masinutele electorale din dotare, sa colinde strazile din Tokyo si sa arunce cu fluturasi cit mai convingatori in stinga si-n dreapta.

Intr-o epoca in care pina si viata este traita online, campaniile electorale din Japonia ramin in spatiul concret. In tara in care Internetul are printre cele mai ridicate procentaje privind numarul utilizatorilor este ilegal pentru cei inscrisi in cursa electorala sa creeze noi site-uri si chiar sa le reactualizeze pe cele vechi pina la data alegerilor, 29 iulie.

Astfel, politicienii doritori de voturi pot fi vazuti pe strazile japoneze, strabatind orasele in masini electorale, salutind alegatorii si rugindu-i politicos sa voteze.

Profesorul Phil Deans, angajat al Universitatii Temple din Tokyo, descrie reglementarile drept "o teleportare in anii 50".

Parlamentarul Ken Suzuki este unul dintre cei ce vor sa modernizeze legile japoneze privind alegerile. Si-a "construit" chiar si un birou in Second Life, lumea virtuala unde poti munci, te poti juca si chiar interactiona cu alti participanti.

Dar, din pacate, campania electorala a inceput, asa ca domnul Suzuki a trebuit sa-si inchida temporar biroul virtual.

O alta lege care ii mai impiedica pe candidati sa ajunga la electorat presupune o limitare a numarului fluturasilor de promovare.

"In circumscriptia mea electorala am voie sa distribui fluturase pentru doar 3% din votanti. Oare cum voi putea ajunge si in atentia celorlalti 97%?", se intreba nemultumit Ken Suzuki.

In cea mai mare parte a timpului, Japonia permite politicienilor sa comunice cu votantii cu ajutorul Internetului. Doar in timpul campaniei, aceasta forma de comunicare devine interzisa. In loc, politicienii japonezi se intrec in declaratii in dezbateri prafuite in cadrul unor emisiuni care au ramas la fel ca acum 20 de ani.

"Cred ca Internetul nu este tocmai cea mai sigura sursa si, de cele mai multe ori, informatiile nu sint oficale", spune Kentaro Shimano, student.

"Politica in Japonia este ceva serios. Tinerii n-ar trebui implicati in asta, pentru ca, de cele mai multe ori, nu pot privi cu destula seriozitate problema alegerilor sau chiar nu au educatia necesara", este de parere Haruka Honishi, tot studenta.

In Japonia este foarte important ca aceia inscrisi in cursa electorala sa fie tratati cu respect.