Departe - pe firul de nisip   Sau beduinul Desertului? Sau ecoul cuvintelor "Yalla! Yalla!" aruncate in drum spre oaza de nicaieri? Cine poate sti? Doar femeia presarata precum nisipul prin ochii multor trecatori prin viata.&#
Departe - pe firul de nisip   Sau beduinul Desertului? Sau ecoul cuvintelor "Yalla! Yalla!" aruncate in drum spre oaza de nicaieri? Cine poate sti? Doar femeia presarata precum nisipul prin ochii multor trecatori prin viata. Sunt momente cand feminitatea devine, brusc, un cal rasa Akhal Teke, ce vine din desertul turkmen Kara-Dum, sau din oricare alt Desert (cu "D" mare), chiar al inimii uneori. Aici dorul de blugi nu are ce cauta. Aici barbatul e cadana, el nu exista, a ramas undeva prin Casablanca, minaretul Koutuobia, Palatul Bahia, sau gradina Menara. Aici mireasa, usor maghrebiana, se lafaie pe fasia nisipie de langa Marrakech. Numai dorul de nopti fierbinti impreunate cu matasuri moi de culoarea cafelei si a lucirii de narghilea. Atat.  INFLUENTE. Nuante furate de la oceanul albastru-verzui ce insoteste coasta Saharei Occidentale. Bej, maro si galben - toanele nisipului. Culori de cactus. Desertul isi salta dunele, iar femeia e statuia lor cizelata de vant. Iar vantul poate fi de un mov ratacit ca pacatul rece prin culorile toride. Vesminte pentru oameni care uneori isi petrec vacantele pe acolo pe unde au trecut Claudia Cardinale sau Brigitte Bardot si nu pe acolo unde turistii pot inchiria pentru cativa euro o camila si costumatia de beduin. Matasuri importate din Elvetia si Italia, dantele frantuzesti, cristale Swarovski aduse direct de la Fabrica Swarovski din Viena. Tinute ale Atelierelor Deverra (dupa numele unei zeite romane), ce apartin creatoarei Oana Mizil. Creatoare careia rafinamentul european nu ii este strain. De asemenea, creatoare influentata de tot ceea ce inseamna oriental, care si-a facut ucenicia in atelierele unor designeri libanezi. Poate influentata chiar de culoarea dulciurilor, deoarece este si managerul general al unei ciocolaterii de lux situate pe Dorobanti. Asta asa, ca picanterie.  TIMP. Picanterii. Mai vreti picanterii? De creatiile ei se bucura lumea politica si mondena a Romaniei. De exemplu Mihaela Geoana. Ultima tema aleasa de creatoare pentru prezentarea noii colectii este pustiul. Desertul ca vesmant-spectacol, orchestrat si organizat de oameni care au ceva de spus in domeniu, printre care se numara analistul de moda Alin Galatescu. In rest, unii au stat sa ghiceasca identitatea chipurilor smede, altii se intrebau daca bunicul creatoarei, Paul Niculescu-Mizil estea€¦ Paul Niculescu-Mizil, ceilalti erau puzderie de invitati. Multi fara rost, sau care si-au pierdut rostul si celebritatea prin vreo lampa a lui Aladin. Dar Orientul aceasta inseamna: lume amestecata, pestrita, moschei, palmieri, camile, bazar, rost, nerost. Si cand spectacolul se termina, cine se mai gandeste ca pe podium tocmai a trecut femeia, ca un "trandafir al nisipului" - floare unica, de culoarea argilei, ce face parte din frumusetea Saharei? O Sahara de lux insa, de care nu avem decat timp ieftin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.