Turul Frantei - Doua sarbatori in paralel Chiar daca astazi a fost Ziua Nationala a Frantei, locuitorii din Hexagon s-au bucurat mai mult de etapa a 7-a a Le Tour. Foarte putine lucruri au amintit de semnificatia zilei de 14 iulie.  Mare sarbatoare ieri peste francezi. Ziua Nationala a Frantei nu este la fel de fastoasa precum cea a Statelor Unite ale Americii. Dupa ce cu o seara inainte artificiile au luminat cerul imediat ce s-a facut ora 0:00, te asteptI ca pe timpul zilei sa vezi numai stegulete in albastru-alb-rosu sI zeci de cocosI galici. Dar de unde? Izolat, pe ici pe colo, numai cate un drapel. Nici macar o marseize. Slaba miscare.  URCUS. Etapa a 7-a, prima de catarare din actuala editie, a pornit din Bourg-en-Bresse cu un sprint, dupa care a venit chinul. Catarare pana la altitudinea de 753 de metri. Un mizilic fata de ce va fi astazi, cand sosirea va avea loc la 2.068 de metri, in Tignes, dau fata de ce va fi martI, cand rutierii vor pedala pana la 2.770 metri.  GRATARELE. La Cote de Corlier lumea s-a adunat buluc intr-unul din locurile in care se tine catararea. E ca la balci, la noi! Localnicii se strang pe marginea drumului imediat ce apare Caravana Publicitatii. Se duc lupte grele pentru un pix sau o sapca. Cine nu se allege cu nimic afiseaza un zambet superior. Parca am fi in Bucovina. Mult verde, multa zootehnie, multa lume primitoare. Pasunile au fost transformate in parcari. Sunt cam 1.000 de masina numai pe acest cot. SI vreo 3.000 de oameni care tipa ca nebuni cand vreo masina oficiala isI face aparitia. Carnea sfaraie pe gratare, iar localnicii se pun la coada ordonat. Cu 5 euro mananci o friptura babana sI o portie uriasa de cartofi prajiti. Prin spatele vanzatorilor se plimba tantos ca un cocos un tip cu burtica. Cica el e patronul. Parca ar fi administrator de bloc din Romania, care merge pe varfuri atunci cand se duce se arunce gunoiul. E multa lume. E sambata sI nu se lucreaza! E Ziua Frantei sI nu se lucreaza! Trece Turul Frantei sI nu se lucreaza!  CALDURA. Rutierilor li s-a pregatit o primire speciala. Pe marginea drumului, cativa tineri poarte costume sI arata ca niste vaci. E un fel de capra pe care o vedem in Romania de Sarbatori. Undeva mai sus, au fost atarnate sI cateva clopote, care itI ridica parul din cap daca nimeresti langa ele. Un mos e atat de beat incat a nimerit chiar intre ele. Se bucura cand afla tocmai de unde am venit pentru Le Tour sI se lauda ca a fost la noi in tara pret de 5 zile. Nu vorbeste deloc romaneste. La cat de beat este abia reuseste sa pronunte corect doua cuvinte in franceza. Se plictiseste repede sI, ca sa anime un pic atmosfera, ii toarna un pahar de vin in cap unui prieten de-al sau.  MOLESITOR. Nu doar inaltimea de pe traseu a urcat, ci sI temperature. Ieri, la Cote de Corlier, la 753 de metri altitudine, erau 30 de grade. Deloc bine pentru rutieri. Unii dintre ei au abordat unele portiuni cu piepturile goale, incercand astfel sa invinga caldura. Prima catarare nu a avut nici un evadat. Ciclistii au venit in grupuri compacte, pastrand surprizele pentru finalul cursei. Elvetianul Fabian Cancellara chiar a ramas un pic in urma, abordand urcusul de la Cote de Corlier din al doilea pluton. A fost de fapt o chestie de strategie a CSC, care si-a grupat totI rutierii mai in spate in prima parte a traseului. Sorin Anghel (Cote de Corlier)