Afirmatiile trimisului UE la Chisinau, Kalman Mizsei, facute la Bucuresti in cursul acestei saptamani reprezinta o chestiune absolut noua si extrem de ingrijoratoare pentru relatiile dintre structurile comunitare si statele membre ale Uniunii. Kalman
Afirmatiile trimisului UE la Chisinau, Kalman Mizsei, facute la Bucuresti in cursul acestei saptamani reprezinta o chestiune absolut noua si extrem de ingrijoratoare pentru relatiile dintre structurile comunitare si statele membre ale Uniunii. Kalman Mizsei a afirmat la Bucuresti ca Romania ar trebui sa restranga acordarea cetateniei romane pentru basarabeni. Acelasi Kalman Mizsei a afirmat la Bucuresti ca Romania ar trebui sa semneze cat mai repede tratatul de baza si tratatul de frontiera cu Republica Moldova. Tot Kalman Mizsei a spus ca Republica Moldova ar trebui sa se multumeasca doar cu Politica de Vecinatate Europeana si sa ramana un simplu stat tampon, in loc sa adere la Uniunea Europeana. Pozitia Bucurestiului de includere a Republicii Moldova in pachetul Balcanilor de Vest in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana este inlaturata cu gratie de Kalman Mizsei. Afirmatiile solului UE la Chisinau reprezinta o incalcare flagranta a unui principiu de baza al functionarilor europeni care trebuie sa se ocupe exclusiv de problemele structurii comunitare si sa nu se amestece in problemele de politica interna sau externa ale statelor membre.
Este destul de greu de explicat obraznicia unui trimis la marginile imperiului. Kalman Mizsei a fost alungat de la ONU din postul de sef al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare dupa ce un raport de audit intern a scos la iveala fraudele comise la biroul de la Moscova. Surse din interiorul ONU sustin ca Mizsei s-a facut remarcat in organizatie nu doar prin fraudele comise sub mandatul sau, ci si prin comportamentul de fustangiu agresiv.
Problema de la Bucuresti nu este obraznicia lui Mizsei - ci totala lipsa de reactie a ministrului Afacerilor Externe Adrian Cioroianu. In timp ce Mizsei dadea de pamant cu politica externa romaneasca, Adrian Cioroianu isi aranja plin de el "mesa" care tocmai ce-i intrase in ochi. Nimic de zis, frumos baiat ministrul nostru de Externe, inalt, parul ca pana corbului, figura serioasa - dar cu un defect mare: cam tacut. Probabil a ramas marcat de intalnirea cu secretarul de stat SUA Condoleezza Rice si de atunci nu poate spune altceva decat "da" si "bineinteles".
Sunt foarte curios cum ar fi reactionat ministrul de Externe de la Berlin daca de fata cu el un functionar de rang mediu al Uniunii Europene ar fi spus ca Germania ar face bine sa-si inceteze programul de acordare a cetateniei pentru etnicii germani din estul Europei. Ma indoiesc foarte tare ca seful diplomatiei germane ar fi tacut arborand o mina ganditoare. Incepand din 1989 si pana in prezent Germania a acordat peste doua milioane de cetatenii etnicilor germani din estul Europei. Sunt foarte curios cum ar fi reactionat ministrul britanic de Externe daca trimisul UE in Irlanda i-ar fi spus ca trebuie sa semneze cat mai repede un tratat de baza cu Sin Fein. Sau cum ar fi reactionat ministrul maghiar de Externe daca trimisul Uniunii Europene la Budapesta i-ar fi cerut sa opreasca acordarea de cetatenie maghiara ungurilor din Romania.
Ministrul Cioroianu dovedeste cu fiecare intalnire internationala pe care o are ca nu este capabil sa gestioneze diplomatia romaneasca. Nu a avut nici cea mai mica reactie nici atunci cand Kalman Mizsei a pretins ca tarile membre UE sa sprijine inchipuita "societate civila" din Transnistria. Kalman Mizsei putea sa ceara Guvernului de la Bucuresti sa gazduiasca niste bieti membri Al-Queda, bolnavi si obositi - nu cred ca ar fi obtinut vreo reactie din partea ministrului Cioroianu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.