Campionatul International de Gatit in Aer Liber, organizat de Asociatia Culturala Euro Est Alternativ (ACEEA) se va desfasura in perioada 14-16 septembrie 2007. Evenimentul, aflat la prima editie, va avea loc in comuna Gilau din judetul Cluj.


La Campionatul International de Gatit in Aer Liber poate participa oricine, indiferent de pregatirea profesionala. Evenimentul va fi organizat pe doua clase. Clasa - mancaruri gatite in aer liber, va include sectiunile: Mancaruri la gratar, Mancaruri preparate pe plita, Mancaruri preparate la ceaun si Mancaruri vegetariene preparate la gratar, plita si ceaun. Clasa - expozitie de arta culinara va cuprinde sectiunile: Hrana rece, Dulciuri, Creatie si Meniu alternativ pentru restaurante si alte locatii pentru servirea mesei. Desi la concurs poate participa orice iubitor de arta culinara, totusi cateva conditii de participare se impun. Astfel, concurentii trebuie sa aiba minimum 18 ani, sa aiba o tinuta adecvata, sa detina materie prima si vesela potrivita pentru gatit. Cantitatea de mancare pe care o va gati si care va fi evaluata de juriu va fi pentru zece persoane. Ultima data pentru inscrieri este cu doua saptamani inaintea competitiei. In vederea participarii la concurs, concurentul va semna un formular de inscriere cu valoare de contract intre el si organizatori.


PREMIEREA. In cadrul concursului vor exista mai multe tipuri de premii. Toti cei care vor indrazni sa concureze vor primi diplome de participare. Ocupantii primelor trei locuri la concursurile de gatit vor primi diplome insotite de medalii, materiale si produse din partea sponsorilor si bani. Vor exista si premii deosebite atat pentru cel mai varstnic, cat si pentru cel mai tanar concurent participant la eveniment, pentru cel care a parcurs cea mai mare distanta pana la locul desfasurarii evenimentului sau pentru primul concurent care va sosi la eveniment. Trofeul Campionatului, un obiect artizanal realizat din sticla si metal, va fi decernat concurentului care va acumula cele mai multe puncte din partea juriului.



Decernarea marelui premiu

Persoana care va obtine trofeul competitiei va primi o tablita de bronz inscriptionata cu denumirea evenimentului si cu distinctia: "Cel mai bun bucatar al anului!". Tablita de bronz este proprietatea organizatorilor competitiei. Cel care va castiga trofeul va avea posibilitatea de a-l pastra timp de un an. La editia din anul urmator, detinatorul tablitei de bronz va trebui sa o predea castigatorului care-i va lua locul. Daca ii va lua locul. Pentru ca detinatorul trofeului are, de asemenea, posibilitatea sa-si apere in continuare titlul.