Presedintele Traian Basescu l-a criticat pe prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu pentru sustinerea solutiei Ahtisaari in Kosovo.

Fara sa-l nominalizeze si fara macar sa-i pomeneasca functia, seful statului l-a acuzat ieri pe premie
Presedintele Traian Basescu l-a criticat pe prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu pentru sustinerea solutiei Ahtisaari in Kosovo.

Fara sa-l nominalizeze si fara macar sa-i pomeneasca functia, seful statului l-a acuzat ieri pe premier ca a a adoptat o pozitie contrara cu cea exprimata pina acum de Romania in privinta statutului provinciei Kosovo. Traian Basescu a adaugat ca de la preluarea mandatului sau, in politica externa se straduieste ca Romania sa manifeste responsabilitate si credibilitate. Numai ca "unii demnitari romani torpileaza acest efort".



Presedintele a explicat ca desi cele mai multe state sustin varianta planului emisarului special Martti Ahtisaari, Romania nu este de acord cu aceasta solutie. Conform pozitiei exprimate pina acum de Romania, planul Ahtisaari incalca integritatea teritoriala a unui alt stat, nu tine cont de inviolabilitatea frontierelor Serbiei si acorda drepturi colective pentru minoritati.

"Nu mi-a fost usor sa vad ca un demnitar roman, ieri (joi - n.r.), spunea ca sintem de acord cu planul Ahtisaari, cind este cunoscut, de doi ani, in toate capitalele, ca aceasta este pozitia Romaniei si am introdus inclusiv o observatie la ultima intilnire a ministrilor de externe din Uniunea Europeana, o pozitie separata pe aceasta tema. Dar acest lucru tine de responsabilitatea de a fi consecvent in politica externa", a spus seful statului.



Aflat la Roma, premierul Calin Popescu Tariceanu aprecia ca cea mai buna solutie posibila pentru Kosovo, acum, este planul Ahtisaari. In opinia prim-ministrului, "este foarte important ca solutia finala in Kosovo sa fie votata de Consiliul de Securitate al ONU".

El adauga ca "Romania este foarte preocupata de garantarea drepturilor minoritatilor din Kosovo". "Romania va fi un factor activ in solutionarea problemei din Kosovo, vom avea si in viitor un rol activ si important alaturi de trupele ONU in aceasta zona", declara seful Executivului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.