Traian Basescu si-a reluat ieri temele favorite, nuantandu-si si explicandu-si pozitia fata de cresterea pensiilor, parcul Bordei, votul uninominal, modificarea Constitutiei si, mai ales, fata de cat de nesuferiti sunt ziaristii. Presedintele a fa
Traian Basescu si-a reluat ieri temele favorite, nuantandu-si si explicandu-si pozitia fata de cresterea pensiilor, parcul Bordei, votul uninominal, modificarea Constitutiei si, mai ales, fata de cat de nesuferiti sunt ziaristii. Presedintele a facut toate aceste declaratii la emisiunea "Sfertul academic", de la postul public de radio.
Seful statului a insistat ca va promulga legea pensiilor, dar Guvernul trebuie sa ii trimita documentatia pentru a avea certitudinea ca pana in 2013 fondul de pensii va fi solid. Basescu a subliniat ca "ar fi un spectacol unic" ca Parlamentul sa fie convocat in sesiune extraordinara pentru a adopta o noua lege a pensiilor. "Cred ca ar fi un spectacol unic ca Mircea Geoana sa mai cheme o data Parlamentul. Ei trebuie sa inteleaga ca voi promulga legea cand voi avea sursele de finantare. (...) Mircea Geoana, Bogdan Olteanu si toata liota de demagogi strigau sa promulg legea inainte sa o fi primit", a afirmat Basescu. El a reiterat faptul ca legiuitorii aveau obligatia sa verifice, conform Constitutiei, articolul 138, alineatul 5, si sursele de finantare. "Constitutia obliga sa nu se adopte legi si acte normative care nu au acoperire financiara. Eu nu spun ca pentru 2008 nu este acoperire financiara, dar documentele ca exista acoperire financiara trebuiau sa existe la comisii", a repetat presedintele.
Revolta impotriva ziaristilor
Presedintele si-a exprimat din nou aversiunea fata de ziaristi. "Lucrul la care nu voi renunta pentru nimic in lume este atacul intimitatii in familia mea. Cand sunt cu sotia sunt in intimitate chiar daca sunt in oras. Nu sunt cu oameni politici, nu sunt cu structuri ale statului, nu fac nimic de interes public, iar sotia mea nu este obligata sa suporte ceea ce eu mi-am asumat personal. (...) Voi reactiona ori de cate ori presa intra peste mine si peste sotia mea. Este viata mea si nu le-o dau deloc. In rest, sunt liberi (jurnalistii - n.r.) ca pasarea cerului", a declarat Basescu. El a admis: "Relatia mea este tensionata in raport cu cei care ma jignesc, iar daca eu ii pisc putin li se pare ca s-a pravalit muntele (...) Uitati-va cum fac spume unii, chiar efectiv fac spume la emisiuni televizate, daca indrazneste cineva sa aiba un punct de vedere care este apropiat punctului de vedere al presedintelui". "Va rog sa numarati intr-o zi de cate ori cititi scris de ziaristi, care sunt revoltati daca adresezi un epitet unuia dintre ei. Uitati-va de cate ori scriu: betiv, prost, idiot, smecher, toate epitetele pe care le primesc intr-o zi, nu intr-un an. De zece ori intr-o zi mai mult decat am spus eu intr-un mandat. Nu poti, pe de-o parte sa i te adresezi presedintelui asa, tu ca presa, iar pe de alta parte presedintele sa-si spuna: ce bravi sunteti voi si mie imi place cum faceti. Nu se poate", a adaugat revoltat Traian Basescu.
Miza "jocului Bordei"
Basescu a sustinut ca miza "jocului Bordei" este de fapt ca proprietarul parcului, Costica Costanda, sa preia, in schimbul Parcului Bordei, terenul de sub Satul Francez, aflat in prezent in proprietatea Primariei Bucuresti. Traian Basescu a explicat ca, in prezent, bucurestenii sunt proprietarii Satului Francez, cu toate constructiile aferente, acesta valorand in jur de 200-300 de milioane de euro. Traian Basescu a incercat sa explice de ce a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si de ce a cerut o ancheta in legatura cu decizia judecatoreasca pronuntata in cazul Parcului Bordei, prin care se cere Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa modifice Planul Urbanistic General (PUG). El a precizat ca, potrivit PUG, Costanda nu ar avea voie sa construiasca decat pe 15% din spatiul verde al Parcului Bordei, iar cladirile nu au voie sa aiba inaltimi mai mari de P+2 etaje. Mai mult, Basescu a adaugat ca prin PUG in zona Lacului Floreasca se doreste ridicarea de restaurante, amenajarea unor locuri de agrement si nicidecum cladiri pentru banci si birouri. (Anca HRIBAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.