Proiect Criticat - esticii nu sunt multumiti de reforma viticulturii  Pe viticultorii europeni ii asteapta zile nu tocmai bune. Uniunea Europeana pregateste reforma sectorului viticol, iar printre cei mai nemultumiti sunt producatorii est
Proiect Criticat - esticii nu sunt multumiti de reforma viticulturii  Pe viticultorii europeni ii asteapta zile nu tocmai bune. Uniunea Europeana pregateste reforma sectorului viticol, iar printre cei mai nemultumiti sunt producatorii est-europeni.
In Europa de Est, reforma sectorului viticol nu bucura pe nimeni. Din Ungaria pana in Bulgaria, producatorii de vin sunt nu doar nemultumiti, ci de-a dreptul ingrijorati de normele europene care ameninta sa le reduca la jumatate suprafetele cultivabile, se arata intr-un reportaj realizat de agentia France Presse.  PLANUL. Un proiect prezentat saptamana trecuta la Bruxelles vizeaza reevaluarea criteriilor dupa care sunt distribuite in prezent subventiile de 1,3 miliarde de euro acordate viticultorilor din cele 27 de state membre. Comisia Europeana ia in calcul acordarea unor "prime" pentru renuntarea la circa 200.000 de hectare cultivabile cu vita-de-vie. Confruntata cu un exces de productie la capitolul vin, UE incearca sa devina mai competitiva si sa tina pasul cu concurenta din Chile, Africa de Sud, Australia sau Noua Zeelanda.  Pentru est-europeni, planul echivaleaza cu perspectiva unui dezastru. "Daca acest proiect de reforma este adoptat, suprafata cultivata cu vita-de-vie se va reduce la jumatate. Ar fi o catastrofa", este de parere reprezentantul Consiliului National ungar al comunitatilor viticole. El crede ca viticultorii mai saraci din Ungaria vor alege sa-si reduca suprafetele cultivate, desi supraproductia nu este o problema in Ungaria. Nici slovacii nu sunt mai incantati de noul proiect. "Propunerea este o catastrofa si nu va avea un efect benefic nici asupra calitatii, nici asupra vanzarii vinurilor europene. In schimb, ii va avantaja pe producatorii importanti din statele mari", este de parere Jaroslava   Patkova, membra a Uniunii slovace a producatorilor de vin. De aceeasi parere este colegul sau din Romania, Petre Calin Mocanu, citat de AFP. "Ne opunem unui astfel de proiect, mai ales in conditiile in care suprafetele cultivabile tocmai au fost reduse", spune el.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.